Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deutsche Telekom našao se u središtu skandala, donose njemački mediji. Korporativnu špijunažu navodno je po svim podružnicama provodila središnjica tvrtke. S obzirom na sve veću dostupnost malih igrački, špijunaža je sve češća. Za šaku kuna svatko može kontrolirati koga hoće.


Da se mnogi vole igrati detektiva svjedoči sve širi asortiman špijunske opreme u trgovinama. Tako je unutar sata ugrađena minijaturna kamera s mikrofonom, a na sličan način napravljen je i sat koji je identifikacijska kartica. U svim ovim uređajima ugrađena je flash memorija, baterija im traje dva sata, a upotreba je jednostavna. Iako prodavače ne zanima za što ih kupac koristi, većina im se sama od sebe požali.

Vezani članci Washington, ilustracija Bivši američki vojnik optužen za špijunažu u korist Rusije, prijeti mu doživotni zatvor Detektivi TEST: Provjerite koji ste slavni detektiv, možete li uočiti bizarne detalje na svih 14 slika?

Jedni su tako pomoću špijunskih proizvoda tajnom kamerom snimali druge trgovine, njihov raspored i uspoređivali cijene. Iako je svako takvo snimanje kažnjivo zakonom, proizvodi se mogu legalno kupiti. Neki su pak kontrolirali supruge dok su bili na službenom putu te kasnije pregledavali snimke.

Detektiv Sova istražuje tuđe živote

Njegoslav nema ogrtač, tamne naočale i šešir. Ne vreba iza svakog ćoška i nije Bond. Ali posljednjih 10 godina bavi se istraživanjem tuđih života po narudžbi. Cijena mu je od 200 do 400 kuna po satu. I zovu ga Sova. 

>> Njemački mediji: 'Telekom istraživao seksualni život kandidata za posao'

'Bilo je situacija da je nekad bilo sumnjivo nekome nešto, da se negdje pojavimo, da negdje duže stojimo, da nekog pratimo, ali nikad mi se nije dogodilo da me netko otkrije da sam detektiv. Da sam bio sumnjiv, jesam, rekao je detektiv Sova. Da je to doista tako najbolje pokazuju snimke iz USKOK-ovih akcija gdje se pred naizgled običnom torbom na stolu bez srama otkrivao mito i koorupcija. Tko je u masi sa sličnim uređajem obzirom na sve širu opremu teško je otkriti.