Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše na sjeveru

Sve više Hrvata cijepi se protiv ove bolesti: "Nitko ne može reći za sebe da je siguran"

Aktualno Galerija Cjepivo protiv HPV-a - 1 Cjepivo protiv HPV-a - 1 Foto: Vijesti u 17 Cjepivo protiv HPV-a - 2 Cjepivo protiv HPV-a - 2 Foto: Vijesti u 17 Cjepivo protiv HPV-a - 3 Cjepivo protiv HPV-a - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Cjepivo protiv HPV-a - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj raste broj cijepljenih protiv HPV-a. Čak 51 posto djevojčica i 34 posto mladića u dobi od 15 godina prošle školske godine primili su barem jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. Najveća procijepljenost je na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji. Najmanja na jugu.

Stručnjaci su istaknuli kako očekuju još i veći odaziv jer je nedavno cijepljenje protiv HPV-a krenulo već od petog razreda, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Ono što je problem kod HPV-a, pogotovo kod ovih sojeva koji uzrokuju rak, je da dok se ne pojave simptomi raka - do tada simptoma zapravo nema. Nitko ne može reći za sebe da je siguran, svi koji su spolno aktivni barem jednom u životu dolaze u kontakt s HPV-om i zato nam je važno cijepiti se", upozorila je Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a.

  Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 Burno jutro Potukli se Zavadlav i Majstorović: Čekali da se otvore vrata kantine, a onda je uslijedila tučnjava

"Nikad nije bilo sporno hoću li se cijepiti ili ne, mama je odmah rekla 'može'. Ja sam se isto htjela cijepiti. S obzirom na to da je imunosni odgovor na cjepivo puno bolji što se ranije cijepi - da mogu ja bih se cijepila i u 5. razredu osnovne škole", priznaje Petra.

Ekipa Dnevnika Nove TV je provjerila znaju li uopće mladi što je HPV, ali i koliko su odgovorni kada je u pitanju seksualni život. "Hrvatska privredna banka?", pitao je jedan mladić. Njegov prijatelj kroz smijeh odgovara da "nisu oni od toga". "Mislim da sam se cijepio protiv toga u srednjoj", prisjetio se mladić.

Redovit ginekološki pregled je vrlo važan. Prosjek kada mladi stupaju u spolne odnose u Hrvatskoj je 15, 16 godina. Liječnica školske medicine kaže - i dalje je to na neki način tabu tema.

"Još uvijek nailazimo na sramežjivost, ali oni su jako međusobno povezani. Današnja internet populacija uglavnom skuplja informacije o spolnom zdravlju na Googleu - doktoru Googleu", pojasnila je Neda Ferenčić Vrban.

"Mi nismo imali ništa takvo, morali smo sve sami ili saznati ili se nekako informirati, ali to je bilo dosta teško jer nije bilo interneta kad smo bili mlađi", zaključio je Gordan.



Više o HPV-u pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene