Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje radnika

Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!"

Aktualno Galerija Radnica - 1 Radnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Radnica - 2 Radnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Radnik Radnik Foto: Dnevnik Nove TV +0 Radnici Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj kronični nedostatak radne snage. Prošle je godine objavljeno više od 300 tisuća oglasa za zapošljavanje, a u tu statistiku ne ulaze inozemni radnici koji posao nađu preko agencija za zapošljavanje kojih je oko 600, ali radnika i dalje nedostaje.

U jednom splitskom restoranu već su sada svjesni da će na domaćem tržištu radnika teško pronaći.

"Mislim da ću i ja morati opet potegnuti za stranim radnicima... Jedan splitski ugostitelj me zove 'brate, imaš li ikoga, daj spašavaj', a veljača je tek, što će biti za tri, četiri mjeseca...", rekao je Duje Pisac, kuhar.

Bliži se početak predsezone, a potražnja za radnicima raste na dnevnoj bazi. Nastavak je to lanjskog trenda.

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija Hoće li sniziti stopu PDV-a? Ministar financija za Dnevnik Nove TV otkrio detalje Vladina paketa mjera te koliko je trezorskih zapisa kupio

U Hrvatskoj je u 2023. godini bilo 330 tisuća oglasa objavljenih za različite poslove, a najtraženiji su poslovi u turizmu, prodaji i ugostiteljstvu pa su tako i najtraženiji konobari, prodavači, trgovci i blagajnici", poručila je Matea Grbac s portala MojPosao.net.

Iako u građevini trenutno ima čak 145 tisuća zaposlenih, od čega 60 tisuća stranaca, prema procjenama ih nedostaje još oko 20 tisuća. Razlog je zahuktala obnova.

"Svaki treći radnik u građevini je stranac, to se promijeniti nažalost ne može, mi nemamo novi fond hrvatskih građana koji mogu ući u građevinu i stoga nam je potreba za stranim radnicima neophodna, ali nam je zadaća njih dodatno i kvalitetno osposobiti", izjavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva i obnove.

Pročitajte i ovo Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Nezadovoljni uvjetima Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi"

Prema analizi udruge poslodavaca, do kraja desetljeća ukupan broj stranih radnika drastično će porasti.

"Na nekakvih 400 do 500 tisuća stranaca, to bi značilo prevedeno da bi svaki četvrti radnik bio stranac. Svoju smo analizu temeljili na kontinuirano prosječnom rastu BDP-a od 2,7 posto i na ubrzanom pogoršanju demografskih trendova", objasnio je Hrvoje Stojić iz HUP-a.

Broj nezaposlenih u ovom trenutku rekordno je nizak.

Krajem siječnja na burzi rada registrirano je nešto više od 119 tisuća nezaposlenih. Od toga, 50 posto su žene, a 45 posto od ukupnog broja su stariji od 45 godina, a većina ih ima srednju stručnu spremu, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Struktura je to koja je, unatoč rekordnoj potražnji, teško zaposliva.

"Što to znači u konačnici, koje je rješenje? Ulažite u svoja znanja i vještine. Evidentno je da su naši poslodavci više orijentirani na zeleno digitalnu transformaciju nego mislimo da jesu. To nam se pokazalo sada u jednoj anketi", objasnila je Ivana Šimek iz HZZ-a.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

Do početka sezone, procjenjuje se, broj nezaposlenih mogao bi pasti debelo ispod 100 tisuća, a radnika će i dalje nedostajati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene