Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografski problemi

Stotine tisuća nepopunjenih radnih mjesta: Strani radnici spasili tržište rada jedne od najjačih europskih ekonomija

Tečajevi za strane radnike - 3
Tečajevi za strane radnike - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Njemačko tržište rada bi bez stranih radnika već kolabiralo, a prošle godine najveći broj novozaposlenih je došao iz zemalja izvan Europske unije, prije svega Ukrajine i Indije, objavio je Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu u srijedu.

"U razdoblju između lipnja 2022. i lipnja 2023. se 53.000 Ukrajinaca zaposlilo u Njemačkoj, a u isto vrijeme posao je dobilo i 24.000 Indijaca", rekla je direktorica Saveznog ureda za zapošljavanje Andrea Nahles.

Ona je rekla kako je u prošloj godini najveći broj onih koji su u Njemačkoj dobili zaposlenje došao iz neke od zemlja izvan Europske unije.

"Taj trend će se nastaviti i u budućnosti", rekla je Nahles ukazujući na demografsku situaciju u Njemačkoj, ali i činjenicu da iz novih zemalja Europske unije sve manje građana dolazi na rad u Njemačku.

Pročitajte i ovo Policija traga za muškarcem javite se Jeste li ga vidjeli? Traži se zbog obiteljskog nasilja, policija pred kućom pronašla pretučenu ženu i mrtvog psa

"I oni se suočavaju s demografskim problemima i smanjenjem broja radno sposobnih građana", rekla je Nahles.

Unatoč laganom porastu stope nezaposlenosti u Njemačkoj je još uvijek nepopunjeno 700.000 radnih mjesta.

"Oni koji trenutno nemaju posao, bez obzira radi li se o starosjediocima ili useljenicima, sve će teže i teže pronalaziti posao. Jer radi se većinom o osobama koje su starije ili koje nemaju nikakvu kvalifikaciju", rekla je Nahles.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac u Saboru - 4 Oštre kritike Žestoka rasprava u Saboru: Oporba pobrojala sve što zamjera Turudiću, njega čeka važan zadatak

I savezni ministar rada Hubertus Heil je rekao kako je rekordni broj zaposlenih u Njemačkoj direktno povezan s useljavanjem.

"217.000 zaposlenih više nego prije godinu dana ide isključivo na račun useljenika izvan Europske unije", rekao je Heil tijekom rasprave u Bundestagu.

Trenutno je u Njemačkoj 2,8 milijuna radno sposobnih bez stalnog zaposlenja, što odgovara stopi od 6,1 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene