Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od čiste zemlje

U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje

Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Postotci miniranog područja Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Produljen je rok za razminiranje Hrvatske. Hrvatska ipak neće ispuniti obvezu da do ožujka iduće godine bude potpuno razminirana.

Sve se to pomiče za sedam godina, a za čistu zemlju treba nam 460 milijuna eura. Ovom iznosu treba još dodati 800 milijuna eura - koliko smo potrošli od početka procesa razminiranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Ništa od čiste Hrvatske. Umjesto s prvim danima iduće, Hrvatska bi potpuno trebala biti razminirana 2026. godine.

"Mi smo tražili produljenje roka razminiranja iz realnih razloga. Planovi koji su bili napravljeni 2008. i odobreni 2009. nisu se ispunili, prvenstveno zbog manjka financijskih sredstava i nekih drugih izazova u tijeku, tako da je bilo logično da ćemo zatražiti produljenje roka i to je legitimna stvar koju mi kao država možemo napraviti", kazao je Hrvoje Debač, iz Ureda za razminiranje.

Minski najzagađenija je Ličko-senjska županija sa 138 kilometara četvornih, iza nje je Sisačko-moslavačka sa 70, slijedi Osječko-baranjska s 55 kilometara četvornih, Karlovačka s 50 i Zadarska s 30 kilometara četvornih.

"Da bi sve to razminirali, smatramo, naši proračuni su da nam treba od prilike oko 460 milijuna eura", pojašnjava Zdravko Modrušan iz Hrvatskog centra za razminiranje.

"Većina će ipak doći iz europskih fondova, ali i država će morati nastaviti pomagati s jednim dijelom. Sustav je dovoljno zreo u ovom trenutku, dovoljno kapacitiran, tako da vjerujem da ćemo u ovom predstojećem razdoblju uspjeti izvršiti te obaveze", smatra Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje.

Od početka razminiranja, na čišćenje zemlje od mina, potrošeno je vrtoglavih 800 milijuna eura.

Još 32 tisuća neotkrivenih mina

U Hrvatskoj je još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, do sada smo uništili oko 90 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava, najzagađenija je Ličko-senjska županija, godišnje bi se trebalo razminirati oko 65 kilometara četvornih, a od rata do danas mine su ubile 123 ljudi.

U posljednje dvije godine, nasreću, nije bilo stradanja ni pirotehničara ni civila, iako se razminiralo na svim područjima.

"2017. imali smo 1808 pronalazaka minsko-eksplozivnih sredstava, a ove godine 9564, znači skoro pet puta više minsko eksplozivnih sredstava smo uspjeli pronaći", kazao je Zdravko modrušan uz HCR-a.

Više od 80 posto preostalog minski sumnjivog područja nalazi se u šumama i teško dostupnim prostorima. Sve to dodatno će otežati čišćenje, jer će se pojedini dijelovi pregledavati ručno. Uz opasnost takvog pregleda, tu je i rast troškova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene