Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuće statistike

Tek 18 posto žena na visokim pozicijama: Tko su hrvatske liderice i s kojim se problemima suočavaju?

Žene lideri (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Žene lideri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Žene lideri (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Žene lideri (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Žene lideri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Poražavajuće statistike govore kako je u Hrvatskoj tek 18 posto žena na visokim pozicijama koje su uključene u donošenje važnih odluka. Ništa bolja situacija ni s plaćama. A odgovore na pitanje kako doskočiti svim problemima, danas je tražilo 500 hrvatskih žena liderica.

Predani rad u kompaniji koja u svijetu broji više od 400 tisuća zaposlenih Mirsadi Kudrić je stvorio priliku koju bi malo tko mogao odbiti. Savjet ženama budućim lidericama je kratak. ''Mi kao žene moramo biti svjesne svojih vrijednosti, svojih , svojih znanja i vještina i svega onog pozitivnog što nosimo kao žene sa sobom. Moramo biti jasnije i čvršće u artikuliranju svojih stavova'', kaže Mirsada, generalna direktorica kompanije.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

No i dalje je mali broj žena na vodećim pozicijama u hrvatskim tvrtkama. ''Hrvatska je u 2018. bilježila blagi rast u odnosu na 2017., 17.7 na 18.8 posto, što je blagi rast, međutim još uvijek nedovoljan da bi se moglo razgovarati o nekakvom velikom uključivanju žena u visoko odlučivačke pozicije u našim kompanijama'', ističe Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ništa bolja situacija nije ni s plaćama. ''U smislu plaća, na svjetskoj razini su izračunali 23 posto je taj gep između plaća ženama i plaća muškarcima i ako krenemo ovim tempom, kako se sada stvari mijenjaju, 2086. će se te plaće izjednačiti'', objašnjava Marija Felkel, stručnjakinja za ljudske resurse.

Više od 500 sudionica konferencije Umijeće ženskog vodstva razmijenilo je iskustva u otkrivanju što u budućnosti može pridonjeti boljem poslovanju kompanija. ''Usvojiti ženske vještine, usvojiti soft pristup zaposlenicima kako bismo imali što zadovoljnije zaposlenike koji će ostvariti svoj potencijal na radnom mjestu i samim time doprinjeti i rastu tvrtke, ali i rastu našeg gospodarstva koje nam je itekako potrebno'', istaknula je organizatorica konferencije Tanja Džido.

Iako su u posao uložile sve, ove uspješne poslovne žene su majke, domaćice, koje suvereno vladaju svijetom biznisa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene