Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nemiri u koalicijskim redovima

U HNS-u spremni za pregovore oko mirovinske reforme? "Trebali bi sjesti i dogovoriti se oko četiri stvari zbog kojih se prikupljaju potpisi"

Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr)
Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Inicijativa 67 je previše (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa 67 je previše (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U koalicijskim redovima – ponovno nemiri! Čini se kako su u HNS-u spremni na pregovore,a potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, jasno je poručio kako treba izmijeniti ono što smeta građanima i tako spriječiti referendum "67 je previše".

"Mislim da ne bi trebalo biti referenduma, da bi trebali sjesti i dogovoriti se oko četiri stvari zbog kojih su prikupljani potpisi, da se ide u izmjenu zakona i da se uštedi tih stotinjak milijuna kuna, da se izgradi desetak vrtića ili sto stanova za najam - da preskočimo jednostavno referendum", poručio je Predrag Štromar.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Uhićeno 112 prosvjednika Macron potpisao kontroverznu mirovinsku reformu: Sindikati pozvali radnike na ulicu Slika nije dostupna "Borba se nastavlja" Ustavno vijeće potvrdilo Macronovu mirovinsku reformu usprkos prosvjednicima: "Zemlja mora nastaviti napredovati, raditi..."

Evo što o tome mislio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

"Vlada apsolutno poštuje sindikate, socijalni dijalog. Ono što mogu dalje reći je da je na njima predati potpise, a cijela je slijedeća procedura na Saboru", odgovara Pavić.

Na komentar svog kolege da je ovim 600.000 građana poslalo poruku, premijer nije mnogo toga rekao. Tek je ponovio da je na sindikatima da predaju potpise, a daljnja procedura na Saboru.

Reporterka Nove TV Sabina Tandara Knezović upitala ga je izbjegava li odgovor i što bi htio poručiti Predragu Štromaru na što je on posljednji put odgovorio da je na Saboru cijela procedura. Ministar Lovro Kuščević bio je nešto konkretniji.

"Ne želimo mi izbjegavati referendum, dapače referendum je dobar institut, na kojem naši sugrađani mogu dati svoje mišljenje i nekad biti dobar korektiv određenoj politici", poručio je.

Postavlja se pitanje treba li korigirati povlaštene mirovine s obzirom na to da od 40 milijardi čak 6 odlazi upravo na njih. Najveća stavka hrvatski su branitelji, no tu su i borci iz JNA, specifična zanimanja,
akademici, političari te suci.

"Kada zbrojite ukupan taj iznos koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima on je 15 posto i sve je podložno raspravi i argumentaciji", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje treba li njih izdvojiti ministar Marić zaključuje - niti da niti ne. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene