U koalicijskim redovima – ponovno nemiri! Čini se kako su u HNS-u spremni na pregovore,a potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, jasno je poručio kako treba izmijeniti ono što smeta građanima i tako spriječiti referendum "67 je previše".

Galerija


"Mislim da ne bi trebalo biti referenduma, da bi trebali sjesti i dogovoriti se oko četiri stvari zbog kojih su prikupljani potpisi, da se ide u izmjenu zakona i da se uštedi tih stotinjak milijuna kuna, da se izgradi desetak vrtića ili sto stanova za najam - da preskočimo jednostavno referendum", poručio je Predrag Štromar.

Vezani članci Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Francuski premijer ne odustaje od mirovinske reforme, sindikati prijete: "Neka posluša bijes građana" Štrajk protiv mirovinske reforme u Francuskoj (Foto: AFP) - 4 Masovni prosvjedi više od 500.000 ljudi u Francuskoj protiv mirovinske reforme: Privedeni deseci prosvjednika

Evo što o tome mislio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

"Vlada apsolutno poštuje sindikate, socijalni dijalog. Ono što mogu dalje reći je da je na njima predati potpise, a cijela je slijedeća procedura na Saboru", odgovara Pavić.

Na komentar svog kolege da je ovim 600.000 građana poslalo poruku, premijer nije mnogo toga rekao. Tek je ponovio da je na sindikatima da predaju potpise, a daljnja procedura na Saboru.

Reporterka Nove TV Sabina Tandara Knezović upitala ga je izbjegava li odgovor i što bi htio poručiti Predragu Štromaru na što je on posljednji put odgovorio da je na Saboru cijela procedura. Ministar Lovro Kuščević bio je nešto konkretniji.

"Ne želimo mi izbjegavati referendum, dapače referendum je dobar institut, na kojem naši sugrađani mogu dati svoje mišljenje i nekad biti dobar korektiv određenoj politici", poručio je.

Postavlja se pitanje treba li korigirati povlaštene mirovine s obzirom na to da od 40 milijardi čak 6 odlazi upravo na njih. Najveća stavka hrvatski su branitelji, no tu su i borci iz JNA, specifična zanimanja,
akademici, političari te suci.

"Kada zbrojite ukupan taj iznos koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima on je 15 posto i sve je podložno raspravi i argumentaciji", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje treba li njih izdvojiti ministar Marić zaključuje - niti da niti ne. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr