Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U stranačkoj središnjici

Plenković o obnovi Zagreba i korumpiranim sucima: "Deset sekundi potresa je deset godina obnove. Stanje u pravosuđu? Za to sigurno nije kriv HDZ"

U središnjici HDZ-a popodne se održava zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, putem videolinka.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković prije početka sjednice odgovarao je na pitanja novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Odgovarajući na kritike na obnovu Zagreba godinu dana nakon potresa Plenković je pobrojao sve što je Vlada napravila na tom planu. 

"To je proces koji će trajati dugo, godinama, to nije sporno. Već sam govorio, deset sekudi potresa je minimalno 10 godina obnove, problem je što je posebno stradala stara jezgra Zagreba. Svi resori i sve institucije će nastaviti raditi na obnovi Grada Zagreba", rekao je dodajući kako se radi na tome da sve bude pravno čisto. 

Upitan je li zadovoljan Zakonom o obnovi, rekao je kako je zakon doživio je potporu gotovo svih zastupnika.

"Vladajuća većina je bila otvorena prema svim sugestijama oporbe i zakon je imao široku potporu. Aktivnosti nakon toga su u tijeku, ustrojavanje fonda, nalaženje financiranja, drugi potres i sve to u kontekstu pandemije, ali nema zakona koji se ne može poboljšavati", rekao je Plenković. 

O pravosuđu

"Ta teza da se u pravosuđu ne događa ništa, bez naše šape, ili da Državno odvjetništvo ništa ne poduzima bez našeg miga, je dio tog pokušaja bacanja nekakve odgovornosti na politiku, na izvršnu vlast pa onda i na vladajuću stranku, bez ijednog argumenta, ijednog dokaza. Dakle, to su neistine, floskule i očito zlonamjerne teze koje se bacaju u eter, koje uopće ne stoje“, rekao je Plenković. 

Upitan tko je, po njemu, kriv za sadašnju situaciju u pravosuđu, Plenković je odgovorio kako "sigurno nije kriv HDZ, niti je kriva Vlada, a još manje je krivo aktualno vodstvo stranke“.

Naglasio se kako suce u Hrvatskoj ne bira Vlada, ni Sabor, nego Državno sudbeno vijeće.

"Članovi su uglavnom suci, po jedan zastupnik iz većine i oporbe. Njihov utjecaj nije presudan. Ako postoje sumnje ili indicije da je netko korumpiran ili se ponaša suprotno etičkom kodeksu onda taj treba odgovarati", rekao je premijer. 

Nabava kineskog cjepiva

Upitan o mogućoj odgodi lokalnih izbora rekao je da se to neće dogoditi i da će izbori biti 16. svibnja. 

"Nastojimo osigurati cjepiva koja su verficirana cjepiva od strane Europske agencije za lijekove. O varijanti da se nabavi i neko drugo cjepivo, ne vidim nikakav problem", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o mogućnosti nabavke kineskog cjepiva za hrvatsko tržište. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene