Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GSV

U graditeljstvu izgubljeno 30.000 radnih mjesta: Nužno pokretanje investicija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sprečavanje daljnje nezaposlenosti i propasti tvrtki u graditeljstvu nužno je nominirati projekte s čijim se izvođenjem može započeti odmah.

U četvrtom tromjesečju hitno treba krenuti sa investicijama, jer ništa ne može spriječiti pad građevinskog sektora i pokrenuti njegov rast nego investicijski dio, kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak nakon sjednice GSV-a. Iznio je podatke da je u sektoru graditeljstva u 2001. bilo zaposleno 68 tisuća ljudi, 2008. bilo ih je 108 tisuća, a krajem prošle godine 83 tisuće.

Vrdoljak ističe kako na žalost, danas u Hrvatskoj ne postoji šansa većeg investiranja privatnog sektora nego su sve oči uprte u javni sektor i to će se učiniti u četvrtom kvartalu. Neki sektori su već izašli s natječajima, a drugi će izaći kroz sljedećih nekoliko mjeseci, kazao je ministar.

Što se izdavanja licenci u graditeljstvu tiče rekao je kako ministarstvo ne treba samo raditi taj posao, već će tu uključiti poslodavce i sindikate i dogovoreno je da će se u izmjenama zakona o prostornom uređenju i gradnji, koje ide na jesen, voditi računa da se dio odgovornosti oko izdavanja licenci prebaci na HUP i sindikate.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja; ilustracija - 2 Državni inspektorat u akciji Unatoč rušenjima, kaznama i prijavama, bahatost ilegalnih graditelja ne jenjava, ali: "Sve pomalo dolazi na red" Jasenka Vukšić, sindikalistica Veće božićnice i regresi Uskoro veće plaće za 120.000 zaposlenih u jednom sektoru: "Ići će nekakvih 8 do 18 posto"

>> GSV: Sindikati i poslodavci nezadovoljni stanjem socijalnog dijaloga

Vrdoljak nije želio govoriti koliko investicija se očekuje, registar je u izradi i treba pričekati neko vrijeme. Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, samo u prvih šest mjeseci ove godine izgubljeno je oko 5.000 radnih mjesta, a taj trend nije zaustavljen, istaknuo je predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević.

Ako se ne pokrenu investicije još će pet tisuća radnika završiti na burzi, rekao je navodeći da je trenutna zaposlenost kapaciteta u graditeljstvu svega 40 posto. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako su što se tiče graditeljstva najvažnije investicije te će u tom smislu pomoći i jučerašnja odluka Vlade o registru investicija.

Mrsić važnim smatra da se osim investicija koje pokreće država pokrenu i investicije u privatnom sektoru, jer, kazao je, Vlada sama bez pokretanja privatnog sektora neće imati takav uspjeh kao zajedničkom suradnjom s privatnim sektorom. 'Ono što će pokrenuti Hrvatsku su tri riječi - investicije, investicije, investicije i to je ono na čemu Vlada intenzivno radi', naglasio je Mrsić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel istaknuo je kako je građevinski sektor prvi koje je osjetio krizu. Očekujemo da se taj trend zaustavi, da se konačno ugovori i natječaji počnu realizirati, da tvrtke počnu raditi i ne gubiti radna mjesta, kazao je Novosel.

I Ivan Miloloža, v.d. predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), smatra kako su investicije potrebne građevinskom sektoru te se nada da će se investicijski ciklus pokrenuti nakon turističke sezone te da će mjere koje Vlada predlaže pomoći u tome da se pojednostavi administrativna procedura i pokrenu investicije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene