Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Tomašević otkrio hoće li u Zagrebu biti proglašena elementarna nepogoda. Pogledajte i što mu je rekla jedna Zagrepčanka: "Ja hoću znati..."

Aktualno Galerija Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš i Tomislav Tomašević Dino Goleš i Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Sanacija štete Sanacija štete Foto: DNEVNIK.hr +0 Suzana Mance, Dino Goleš i Tomislav Tomašević Galerija 1/5 >>
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otkrit je kakvo je stanje u gradu, što građani mogu napraviti i je li trebao otvoriti garaže.

Sanira se šteta od jučerašnje nezapamćene oluje u Zagrebu. Polomljeno drveće, a prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, srušeno je više od tisuću stabala, mnoga su pala na automobile - slika je to u gotovo svakom dijelu metropole.

Vatrogasci i civilne službe i dalje su na terenu i rade prema utvrđenim prioritetima.

Stanari oštećenih zgrada sami su krenuli u sanaciju krovova i strahuju od novih kiša. Ukupna šteta još se zbraja.

Pročitajte i ovo Uslijed strašnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovića pala je dizalica koja se ukopala u cestu Tuga i nevjerica FOTO/ VIDEO Dan poslije oluje kakvu Hrvatska ne pamti: Vojska je na terenu, štete se zbrajaju, među ozlijeđenima su i djeca

Reporter Dino Goleš javio se iz Ulice Gustava Krkleca iz zagrebačkog kvarta koji je jedan od najgore stradalih u razornoj oluji, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Na upit da su stigle poruke uzbunjivanja građanima bi li štete bile manje Tomašević je odgovorio: "Mislim da bi bila manja opasnost za građane da im padne stablo na glavu i zato je taj sustav i dizajniran za takve nenadane situcije da što manje ljudi bude na javnim površinama".

U Zagrebu 140.000 stabala

"Grad Zagreb ima 140.000 stabala koje Zrinjevac održava, znači mimo Medvednice, Maksimira i taj broj se neće smanjivati. I ukoliko takav sustav upozori građane, to je dobro i bilo bi dobro da se upogoni u budućnosti", rekao je Tomašević.

"Neće biti proglašena elementarna nepogoda, neće biti zakonskih uvjeta za 20 posto štete u odnosu na prihode grada Zagreba. To je još manji problem, to i ne bi bilo dosta, mali je iznos koji bi se dobio, oko 5 posto štete. Ono što je danas na sastanku s Vladom odlučeno da će se procijeniti šteta te će Vlada donijeti odluku za svih 14 županija koliko će pokriti štete", rekao je Tomašević.

Prijava štete

Naglasio je da svi građani štete mogu prijaviti putem formulara za prijavu štete, putem telefonskih brojeva, a grad je organizirao i timove koji izlaze na teren te će procijeniti štetu i je li ona uzrokovana olujom te je naglasio da će znantan iznos gradskog proračuna ići će na obeštećenje građana.

Pročitajte i ovo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Problemi sa SRUUKOM Božinović pokušao objasniti zašto građani nisu SMS-om upozoreni na oluju: "Sustav još nije normiran..."

Prijašnji gradonačelnik Milan Bandić otvarao je garaže u ovakvim slučajevima te je Tomašević upitan je li trebao i on to napraviti: "Nemojte me nasmijavati".

"Jedan posto automobila bi stalo u garažu. I zamislite samo da svi auto krenu prema garažama, kakav bi to kaos nastao u trenutku kada hitne službe izlaze na teren. A da ne govorim da se u takvim situacijam ne koristi auto. To ne bi pomoglo", rekao je.

Ona treba najlon odmah

Jedna građanka upitala je Tomaševića hoće li joj pomoći jer joj je oluja razbila prozor, a s obzirom da najavljuju novu kišu hoće li joj poslati nekoga da sačuva vodu da se ne uništi imovina susjeda ispod nje.

"Ja hoću znati da ću ja dobiti najlon sutra osim onog što sam ja kupila, da ćete mi do sutra popraviti onaj jedan jedini prozor koji mi je ostao u stanu, koji nije izletio na ovu stranu i da će mi netko pomoći, iz grada doći. Ne morate mi dati novce, nego da će mi doći i sakupljati vodu da mi ne ide dalje dolje susjedima", kazala je Suzana Mance.

Tomašević joj je rekao da se najlon već dijeli po gradu.

Pročitajte i ovo Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a 19. srpnja dan kasnije "Jedna od najjačih oluja otkada postoje mjerenja": DHMZ analizirao stravično nevrijeme i najavio što nas očekuje

"Ja nisam ga dobila, ja sam ga jučer platila 300 eura, meni nitko jučer nije došao da mi ga da", rekla je Mance.

Na Tomaševićevo ustrajavanje da će se dijeliti i u petak, nije odustala: "Ali sutra nam ne treba, trebalo je noćas, noćas je padalo, noćas nitko nije došao, da ste bar poslali bilo koga, ne znam".

Tomašević je rekao da su oni u 24 sata sve fukcije u gradu ponovno uspostavili te da je zahvalio svim građanima koji su pomogli te se samoorganizirali te pomogli u raščišćavanju šteta nakon oluje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene