Obavijesti Video Pretražite Navigacija
građani su bijesni

Danima se ne može u sustav za uputnice i recepte: "Na rubu smo izdržljivosti"

Aktualno Galerija Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicineUključujemo Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicineUključujemo Foto: DNEVNIK.hr Željka Čeko, magistar farmacije Željka Čeko, magistar farmacije Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Lukanović Galerija 1/3 >>
Sustav za uputnice i recepte i dalje ne funkcionira. Građani, liječnici i ljekarnici su ljutiti, a HZZO situaciju smiruje - od četvrtka bi trebalo sve raditi.

Već tjedan dana centralni informatički sustav HZZO-a ne radi. Dobiti uputnicu za liječnički pregled ili recept za lijek je lutrija.

Vesna Lukanović morala je ići po pisani recept. "Moram jer sustav ne funkcionira, a ne mogu bez lijekova", kaže. "Bilo je zaustavljanja, ali meni je uspjelo proći taj dan. Inače im svaki drugi dan nešto šteka", kaže Mirjana. Na udaru su prvi liječnici obiteljske medicine. Doživljaju ovo kao - kolaps sustava. Ne prolaze ni doznake za ortopedska pomagala, uputnice za fizikalne terapije, nalozi za kućnu njegu...

"Uključujemo se, isključujemo, čekamo da CEZIH proradi, uključujemo se na neke rezervne varijante. Radimo u onoj staroj varijanti da printamo recepte i uputnice i laboratorijske uputnice, ali vi ne možete dobiti sad taj nalaz povratno. Proces rada je poremećen, ograničen, mi smo na rubu izdržljivosti", poručuje Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Tomašević predstavio nove podzemne spremnike za otpad - 12 Potpuno kaos Tomašević: "Spašavanje je u tijeku, službe su zatrpane pozivima i onda teško mogu reagirati na najhitnije situacije"

Sve je počelo nakon sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje na CEZIH vanjskih korisnika. S istim se problemom bore i u ljekarnama. Željka Čeko, magistra farmacije, kaže kako su dobili najavu da se radi nadogradnja. "Malo je funkcioniralo, ali onda je pao sustav. Dali su nam podatke da se probamo spojiti na druge načine i sad je nama kako kad. Građani su, naravno, ljuti i nezadovoljni jer ne mogu do terapije", kaže. Iz HZZO-a se ispričavaju i smiruju situaciju - u četvrtak bi trebalo sve normalno raditi.

Pročitajte i ovo U olujnom nevremenom vjetar odnio krov sa zgrade u Španskom Apokaliptične scene FOTO/VIDEO Strašna oluja odnijela tri života, 60 ljudi je ozlijeđeno: 100 vojnika je u pripravnosti, komunalne službe imale su više od 1300 intervencija

Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informatiku HZZO-a, napominje kako se u sustav pristupa kroz određeni sigurnosni sloj. 

"U tom softveru došlo je do problema iako se radi o jednoj ozbiljnoj svjetskoj kompaniji. Vjerujem da će se u četvrtak tijekom dana svi moći spojiti." Čim se sustav spoji, sve poslane uputnice i recepti bit će automatski realizirani i vidljivi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene