Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliki potencijal

Šuma koja skriva veliku tajnu: Hrvatska bi uskoro mogla biti bogatija za još jedno nalazište prirodnog plina

Aktualno Galerija Buština - 1 Buština - 1 Foto: DNEVNIK.hr Buština - 2 Buština - 2 Foto: DNEVNIK.hr Buština - 3 Buština - 3 Foto: DNEVNIK.hr Buština - 4 Buština - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Buština - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvatska bi uskoro mogla biti bogatija za još jedno nalazište prirodnog plina. Ljude koji tragaju za rudnim blagom, u divljini Bilogore pronašao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Veliki Rastovac. Bilogorska šuma skriva veliku tajnu o kojoj se već raspredaju legende. "Onda je vjerojatno nešto veliko. Neki kažu čak cijeli grad da rade“, rekla je mještanka Mirjana.

Ne gradi se grad, ali traje neumorna potraga za - podzemnim blagom.

Otprilike tisuću metara ispod pitoreskne šume možda se nalazi jedno od značajnijih hrvatskih nalazišta plina. A nalazi li se doista znat ćemo za otprilike mjesec dana i to uz pomoć dosta ozbiljne mašinerije.

Za inženjera Gorana Jovića i njegov tim, sljedećih deset dana je ključno. Toliko će im trebati da izbuše bušotinu i doznaju hoće li godine uloženog napora i truda dati rezultat.

Pročitajte i ovo Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

"Ovo je kruna trogodišnjeg rada ja bih rekao. Bušenje je počelo danas, ukupno će četrdesetak kolega sudjelovati u radovima te prve rezultate očekujemo kroz desetak dana“, kazao je direktor istraživanja Ine Jović.

Atmosfera u Rastovcu samo naizgled je opuštena. Istraživanje ugljikovodika je igra velikih brojeva, trošak samo jedne bušotine mjeri se u milijunima eura. Promašaji su skupi, ali i pogoci profitabilni. Novo nalazište teoretski bi pokrilo pet do deset posto Inine godišnje proizvodnje. Puno toga ovisi o ovoj bušotini.

"S njom planiramo otkriti značajne količine plina. Ukoliko rezultati potvrde naša očekivanja stvaraju se uvjeti za nova, značajna ulaganja na ovom prostoru“, dodao je Jović.

Rat u Ukrajini samo je dodatno naglasio važnost ulaganja u domaću proizvodnju energije. Nakon godina stagnacije, i u Hrvatskoj se stvari pomiču. Kako u Moslavini, tako i na Jadranu.

Pročitajte i ovo Ekološki aktivisti prekinuli konferenciju o plinu u Opatiji Pitanje opstanka Incident u Opatiji: Ekološki aktivisti prekinuli međunarodnu konferenciju o plinu

"U tijeku je međunarodni natječaj za izradu platformi, očekujemo potpisivanje ugovora ovo ljeto i sljedeće godine izgradnju platformi i puštanje u pogon novog plina sa sjevernog Jadrana“, objasnio je operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini Nikola Mišetić.

Bušit će se i na kontinentu. Osim Ine još dvije kompanije traže plin i naftu u istočnoj Hrvatskoj. Svaki pronalazak lokalnim sredinama nosi prihoda od rudne renta. Rastovčani znaju što bi s novcem.

"Da nam cestu poprave. Jer stvarno koliko kamiona i šlepera je prošlo“, dodala je Mirjana.

Bude li plina, bit će još puno šlepera. Ali valjda i novca za novi asfalt.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene