Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje opstanka

Incident u Opatiji: Ekološki aktivisti prekinuli međunarodnu konferenciju o plinu

Ekološki aktivisti prekinuli su međunarodni znanstveno-stručni skup "Susret stručnjaka za plin" u Opatiji kako bi upozorili na to da je plinski biznis štetan s obzirom na to da je plin postao drugi najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Centar za plin Hrvatske d.o.o. i Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP), članica Međunarodne plinske unije (IGU), organizirali su međunarodni znanstveno-stručni skup "Susret stručnjaka za plin".

Riječ je o, kako navode, vodećoj konferenciji i izložbi u jugoistočnoj Europi na temu plina, UPP-a i niskougljičnih rješenja, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ministarstva mora, prometa i infrastruktura te Hrvatske gospodarske komore. 

Konferenciju su i ove godine prekinuli ekološki aktivisti kako bi upozorili na to da je plinski biznis štetan s obzirom na to da je plin postao drugi najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Studijom deplinofikacije, koju je početkom godine predstavila Zelena akcija, a izradila ju je Udruga za održivi razvoj energetskih sustava, pokazano je da je fosilni plin moguće zamijeniti obnovljivim izvorima do 2035. godine, uz povrat troškova do 2037.

Pročitajte i ovo Baku Veliki planovi Hrvatska se plina ne odriče, gorivo budućnosti je na čekanju? Okreće se ''zemlji vatre''

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve o klimi na jednom mjestu Stiže važan rječnik za svaku kućnu biblioteku: 30 osnovnih pojmova za suočavanje s apokalipsom

Cilj je ekološki i socijalno održiva tranzicija, kako su objasnili, koja ne gleda u prošlost, već teži biti predvodnicom revolucije obnovljivih izvora energije, koji su u velikom dijelu u rukama građanki i građana, a ne korporacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene