Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica prije ljetne stanke

Vlada spašava 3. maj, ročište o stečaju odgođeno za rujan: "Za razliku od Uljanika, nisu prezaduženi i postoji interes za gradnju novih brodova"

3. Maj (Foto: Dnevnik.hr)
3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vlada je donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju. Ročište o brodogradilištu odgođeno je za 26. rujna, odlučio jeTrgovački sud u Rijeci. Vlada je, između ostaloga, potvrdila novog konzultanta u procesu otkupa dionica INA-e od MOL-a.

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, premijer Plenković iskazao je zahvalnost policajcima i vatrogascima za brzo djelovanje i učinkovitost u gašenju požara na području Šibenika. "Onim malo ozlijeđenima želim brz oporavak. A vrlo brzom reakcijom identificirana je osoba koja je podmetnula požar", istaknuo je. Izrazio je sućut zbog smrti Josipa Briškog u Afganistanu.

Pročitajte i ovo Slađan Pejić, radnik 3. maja, i Katarina Jusić sretniji dani Brodogradilište 3. maj isporučilo brod "Neptune Barcelona": "Danas je lijepo biti trećemajac" Premijer Andrej Plenković OBILAZAK KVARNERA Plenković u Opatiji: "Ljudi u Hrvatskoj su razumni, dobro vide tko radi predstave, cirkus, a tko vodi ozbiljnu politiku"

Osvrnuo se i na posjet nove šefice EK-a Ursule von der Leyen Hrvatskoj. "Posjetila je Hrvatsku kao treću zemlju, nakon Francuske i Poljske, i to je veliki signal poštovanja", smatra Plenković. Vezano za poreznu reformu, premijer je rekao kako je to poseban signal prema mladima. "To su mjere koje služe i demografskoj revitalizaciji, kako bi mladi ostali u RH." Spomenuo je i rješavanje pitanja krize u Agrokoru, a vezano za dogovor Fortenove i njezino refinanciranje ugovora o zajmu.

"Kompanija dobro funkcionira. Ona glavna temeljna kriza prošla je i naše zalaganje osiguralo je opstanak kompanije. Sada se ulazi u drugu fazu, a onda slijedi treća faza, kada će se kompanija vratiti u normalnu tržišnu utakmicu."

Lazard novi savjetnik u transakciji moguće kupnje dionica INA-e od MOL-a

Vezano za INA-u, premijer je rekao kako je odabran novi konzultant za otkup dionica INA-e, Lazard. "Kuća nam je poznata jer nam je pomogla kod refinanciranja duga u cestovnom sektoru. Riječ je o savjetničkoj kući koja ima globalne reference. Ima i Vladine reference. Ministri Marić i Ćorić danas će, nakon sjednice Vlade, potpisati ugovor s njima", rekao je premijer.

"Postoji interes za gradnju novih brodova"

Vezano za 3. maj i drugu točku sjednice Vlade, premijer je potvrdio kako postoji interes za gradnju brodova te kako Vlada iskazuje spremnost za uključivanje u proces deblokade računa i pripremu za pokretanje proizvodnje.

"3. maj, za razliku od Uljanika, nije prezadužena kompanija, a postoji interes za gradnju novih brodova", poručio je premijer i dodao kako danas šalju poruku da se napravi plan kako bi se nastavilo poslovanje u idućim godinama.

Dodajmo da je ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno za 26. rujna, odlučio je u četvrtak Trgovački sud u Rijeci.

Plenković sindikatima: "Vlada mora voditi računa o financijskoj održivosti"

Premijer je na početku sjednice Vlade izjavio da Vlada jednako drži do svih djelatnika u zdravstvenom, obrazovnom sustavu, policiji i državnim službama te da mora voditi računa o cjelini, uz uvjet da sve to bude financijski održivo.

Premijer se tom izjavom osvrnuo na to što sindikati u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem jučer nisu uspjeli potpisati dogovor o povećanju plaća, već su produžili važeći kolektivni ugovor do 31. listopada.

Sinidkati, koji su očekivali potpisivanje izmjena kolektivnog ugovora koji bi donio povećanje plaća, rekli su da su šokirani rezultatima sastanka i zaprijetili štrajkom.

"Vrlo je važno da cijela javnost razumije da ono što želimo je transparentan i jasan okvir djelovanja Vlade kroz dijalog s našim socijalnim partnerima kroz aktivnosti GSV-a, pri čemu moramo voditi računa o cjelini. Samo na taj način, gdje imamo na umu sve moguće aspekte, sve resore, možemo donositi odluke koje su i financijski održive i realne", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

"Spremni smo i za dijalog i razgovor, naravno da to sve bude financijski održivo jer bez toga teško možemo biti u okvirima onog što ćemo danas usvojiti kao smjernice naše ekonomske i fiskalne politike", poručio je Plenković.

Ministar Horvat objasnio je kako je Vlada dobila zahtjev za deblokadu računa brodogradilišta 3. maj. Objasnio je proceduru što dalje s brodogradilištem. "Jadran brod će provesti analizu, dostaviti je Ministarstvu gospodarstva, koje će predložiti konkretne mjere za rješavanje pitanja brodogradilišta", najavio je Horvat.

Premijer Plenković komentirao je nejasnoće u vezi s izjavama Predsjednice u Izraelu. "Žao mi je što su se krivo prenesle i interpretirale izjave Predsjednice. Reakcije iz BiH su pretjerane. Šaljem poruku svima da su Hrvatska i BiH dvije prijateljske zemlje i da većeg zagovornika od Hrvatske za BiH nema. Žao mi je što su ovako žestoke reakcije krenule bez provjere", rekao je premijer.

Prihodi državnog proračuna u 2020. godini planiraju se na razini od 141,6 milijardi kuna, dok bi rashodi iznosili 144,3 milijarde kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koje je na sjednici Vlade predstavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

"3. maj neće u predstečajni postupak"

Uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako 3. maj neće u predstečajni postupak te da je trenutačno najvažnije deblokirati račun i osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu od njega traži da preuzme odgovornost za sudbinu jedinog preostalog većeg gospodarskog subjekta u Rijeci - Brodogradilišta "3. maj", a u konačnici i cijele brodogradnje u Hrvatskoj.

"Ovaj je put sve u Vašim rukama, dignite palac za opstojnost ili smognite snage i priznajte da Vam brodogradnja nije prioritet i tako pošaljite poruku radnicima, ali i stečajnoj sutkinji što im je činiti", stoji među ostalim u priopćenju tog sindikata "Nemojte dopustiti da se '3. maj' uništi efektom tihog ubojice i da se zbog inertnosti sustava do kraja uništi sam od sebe", upozorava Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Također ističe kako još ima radnika koji se nadaju zdravom razumu odgovornih i shvaćanju važnosti brodogradnje za hrvatsko gospodarstvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene