Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puka obećanja vladajućih

Godinama muku muče s manjkom vode, a za rješenje im treba sedam milijuna eura: "Donosimo je traktorima za blago"

Aktualno Galerija Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 5 Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 4 Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 3 Je li na pomolu rješenje suše u Brinju? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ruža Blažanin, direktorica KD Ruža Blažanin, direktorica KD Foto: DNEVNIK.hr +5 Zlatko Fumić, načelnik Brinja Galerija 1/10 >>
Izgradnjom vodospreme vrijedne 700.000 eura, koja će biti u funkciji već ovoga ljeta, donekle će se smanjiti problemi stanovnika Brinja, koji već godinama muku muče sa sušom. No za potpuno rješenje - potrebno im je čak sedam milijuna eura.

Vlasnik OPG-a Marko Holjevac iz Brinja već godinama svojim kravama vodu mora nositi u staju u plastičnim kantama jer one iz vodovoda više nema nego što ima.

"Snalazimo se tako da imamo cisterne i donosimo s traktorima za blago. Za nas iz hidranta i s kamionima su nam znali dovesti vodu", rekao je Holjevac.

Iako je Lika nadaleko poznat kraj po izvorima pitke vode, u Brinju su posljednjih pet godina muku mučili s redukcijama, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Vodosprema će imati količine vode koje će u ljetnim mjesecima kad nestane vode nadomjestiti te količine vode. Ona će biti u funkciji u vrijeme sušnog razdoblja", pojasnila je direktorica KD-a Vodovod Ruža Blažanin.

Zna se da će je biti dok se budu topili velebitski snjegovi, dakle do kraja proljeća, ali to nije trajno rješenje - smatraju stanovnici Brinja. "Mislim da nije toliki problem u crpilištu, koliki je problem u staroj mreži koju treba sanirati", mišljenja je Ivan.

Za taj projekt općina s 2800 stanovnika na 358 kilometara četvornih - u proračunu od tri i pol milijuna kuna - nema. Obećana je pomoć Vlade i hrvatskih voda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

"Traži se rješenje, bit će prilično novca usmjerenog prema Brinju, ali to je sve vrlo, vrlo malo - to nije ni 10 posto koliko nam treba", istaknuo je načelnik općine Brinje Zlatko Fumić te ponovio da im treba 50 milijuna kuna, iako su procjene čak i veće.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Nove TV - 2 Mala škola prognoze Meteorolog Ivan Čačić otkriva koji je problem izazov broj jedan za čovječanstvo

Dok se ne nađe novac za taj veliki projekt, gospodarstvenici i stanovnici u Brinju strepit će gledajući u nebo.

Vodocrpilište koje će vodu pumpati s 30 metara dubine trebalo bi spriječiti velike redukcije vode. A konačno rješenje vrijedno sedam milijuna eura još je daleko. 

Više o problemu sa sušom u Brinju pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene