Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuzna tekućina

U Brinju sve manje vode i sve više štete: "Aparati izgaraju. Ovo je 39.000 kuna"

Treća najveća općina u Hrvatskoj zbog nezapamćene suše je bez vode mjesecima. Mještani gube strpljenje jer gube i novac, a štete su velike od poljoprivrede do turizma.

U Brinju dan je dobar ako ujutro ima vode. U subotu ujutro većini nije bio dobar. Nekad plemićki grad Frankopana danas je općina sa svega 2600 mještana. Rijetki gosti navrate u hotel uz autocestu. No zbog praznog bazena kraj izvora, prazan je i hotel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

"Vode nema i to su uvjeti u kojima mi ne možemo raditi, ne možemo pružiti uslugu zbog koje smo tu. Imamo zaposlenih 50-ak ljudi, a van sezone ako zatvorimo, nemamo kamo s njima. Mi možemo s njima jedino na zavod za zapošljavanje", rekla je Ana Marija Lokmer, voditeljica hotela reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu.

A Ličani dobro znaju koju težinu ima ta rečenica.

"Naravno da se bojim jer teško smo i našli posao sada ako ga izgubimo.. situacija nije dobra", rekla je Antonela Devčić, konobarica.

Kod Dražena u kafiću bez agregata i vatrogasaca nema vode pa nema ni kave. A šteta nije samo zbog manjeg prometa…

"Aparati svi izgaraju. Sad evo dva puta je ledomat pao u kvar, sad je aparat za kavu otišao. Šteta aparata za kavu je 39 tisuća kuna, a ledomat dva puta popravak po 600 kuna", pokazuje ugostitelj Dražen Bublić.

Voda je ovdje luksuz, a načelnik se sve češće ne tušira. Čak i kad vode ima - infrastruktura je loša.

"Ne znači to što nema vode gore u bazenu, nego je problem u cijeloj mreži koju treba hitno mijenjati. Ta mreža, tamo su cijevi pritiska atmosferskog deset bari postavljeni, a danas se ne postavlja ispod 16 bara", objašnjava Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje.

Pritiska u cijevima nema, ali ima na direktoricu Vodovoda. Pa je dala otkaz te je raspisan novi natječaj.

"Deset domaćinstava uopće nema vode, čak nisu ni jako glasni, ostali nemaju povremeno vodu, nije da nemaju 24 sata vodu. Imaju možda od 24 sata 10 sati vodu", rekla je Ruža Poznanović, bivša direktorica Vodovoda.

Za 21. stoljeće premalo. Korak s vremenom trebali bi uhvatiti dogodine do kad bi se trebalo izgraditi novo crpilište s drugog izvora. A do tada - štete će samo rasti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene