Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odzvonilo je žvakaćim gumama i opušcima na biogradskoj rivi. Od ranije poznata kao iznimno čista i uređena šetnica odsad će biti još čišća.


Nakon što je u stranom časopisu pročitao članak o 'Pametnim kantama' gradonačelnik je unatoč recesiji bez ustručavanja za njih 20-ak izdvojio 100 tisuća kuna, a namjerava ih naručiti još toliko. Isplativo, očito, jer čišćenje pločnika od žvakaćih guma druge gradove stoji milijune kuna.

Vezani članci Gradnja šetnice iz obalu Beton u moru, a sve po zakonu? Investitor gradi privatnu šetnicu i plažu, mještani ljutiti, a načelnik tvrdi - sve je po propisima Slika nije dostupna Gradonačelnik Karlobaga osuđen na godinu zatvora zbog sukoba interesa

Struganje žvakaćih guma s pločnika za biogradske će komunalce uskoro postati povijest. Strugati su znali, kažu, i nekoliko dana, a sad im za pražnjenje 20-ak kanti treba svega pola sata. Zahvaljujući tim kantama gradske ulice više neće podsjećati na minska polja. Naravno uz uvjet da šetači shvate njihovu svrhu.

Talijanski turisti nisu ih još imali prilike vidjeti. Prvi hrvatski grad s takozvanim pametnim kantama upravo je Biograd. Postavljene su u još 50-ak svjetskih metropola, a u Manchesteru su došli do zanimljive računice. 'U dvije kante na jednom stupu ubaci se oko 26 tisuća opušaka na godinu. U gradovima gdje ih imamo tri, četiri tisuće ubaci se oko 10 milijuna opušaka', zaključio je inovator Andrew Farish.

Svjesni toksičnosti i činjenice da se opušak u prirodi razgrađuje više od 20 godina u Biogradu nisu dvojili oko kupnje. Primarno je očuvati čisto more. 'Investicija je negdje vrijedna otprilike 100-tinjak tisuća kuna, ali kudikamo će se to gradu Biogradu isplatit iz razloga što svake godine grad Biograd izdvaja iz proračuna grada otprilike 50 tisuća kuna, upravo za čišćenje žvakaćih guma sa naše prekrasne rive', kaže Krunoslav Pešić, direktor komunalnog poduzeća Bošana. Uz manje smeća i više cvijeća Biograđani, nakon srebrnog, s pravom se mogu nadati i 'Zlatnom cvijetu Europe'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju