Serge Brammertz (Foto: AFP)
Serge Brammertz (Foto: AFP)

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine otvoren je velik broj slučajeva ratnih zločina čiji su počinitelji izvan te zemlje, a problem u njihovu procesuiranju je nedostatak regionalne suradnje, ocjena je glavne bosanskohercegovačke tužiteljice Gordane Tadić što ju je u utorak prenijela i glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeu Brammertzu.


Tadić i Brammertz sastali su se u Sarajevu, gdje je glavni haški tužitelj boravio u sklopu redovita posjeta čiji je cilj priprema izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji s državama regije.

Nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je na dnevnom redu bila rasprava o procesuiranju i rješavanju predmeta ratnih zločina.

Tužiteljica Tadić prenijela je Brammertzu kako su u državnom tužiteljstvu BiH otvorili veliki broj takvih predmeta koji su u različitim fazama obrade, navodi se u priopćenju. Sve to provodi se sukladno državnoj strategiji rada na predmetima ratnih zločina.

"Tadić je istaknula kako postoje poteškoće u procesuiranju određenih predmeta zbog otežane regionalne suradnje kada je riječ o osumnjičenima i optuženima koji se nalaze izvan BiH. Tužiteljstvo BiH poduzima intenzivne napore da u suradnji s tužiteljstvima u regiji dođe do procesuiranja tih predmeta", navedeno je u priopćenju.

Istaknuto je kako je Brammertz dao poporu takvim nastojanjima.

Tadić i Brammertz dogovorili su nastavak intenzivne suradnje Tužiteljstva BiH i haškog tužiteljstva s ciljem borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina i osiguranja pravde za žrtve, objavljeno je nakon sarajevskog sastanka. (Hina)