U Hrvatskoj trenutačno boravi 115 tisuća turista. Taj broj raste iz dana u dan, a najbolje su popunjeni objekti visoke kategorije na Sjevernom i Srednjem Jadranu.


Globalna pandemija korone uzela je danak u hrvatskom turizmu koji se sramežljivo budi…Najbolje su popunjeni hoteli s četiri i pet zvjezdica kao i kuće za odmor i kampovi visoke kategorije.

Vezani članci Plaža u Dubrovniku tijekom kolovoza (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Objavljeni rezultati za 2019.: Evo koliko je turista posjetilo Hrvatsku i koje su top-destinacije Gari Capelli (Foto: Dnevnik.hr) Cappelli kaže da je SDP potvrdio njegove riječi: "Upravo sam to ja ranije govorio"

"Najave su dobre, mi smo optimistični, svakim danom ima sve više i više rezervacija, svakim danom stižu novi gosti tako da se nadamo da će biti sve u redu", kaže Ilija Turić, direktor hotela u Opatiji.

I ovaj kamp u Klimnu na otoku Krku brzo se puni.

"Najave su jako dobre, stopiranja su prestala i booking je jako dobar. Mogli bi očekivati 80 posto realizacije prošlogodišnjeg prometa za 7. i 8. mjesec", optimistična je vlasnica kampa Biserka Komadina.

Trenutačno su među kamperima najbrojniji Slovenci i Nijemci.

"Nema straha, dobro smo upoznati sa zdravstvenom slikom Hrvatske i bez razmišljanja smo došli, poznat nam je i kamp, provjeren je", poručuje Franc, gost iz Slovenije.

"Sve je čisto, možete stalno vidjeti osoblje koje čisti i pere sanitarne čvorove, okoliš, to je jako dobro", mišljenja je Michael, gost iz Švicarske.

Nadležni ministar Gari Cappelli danas se u Opatiji pojavio optimističan pred novinarima.

"Ja sam siguran u ovom trenutku po ovim prvim pokazateljima da ćemo u nekim županijama kao što je Primorsko-goranska i Istarska rezultati možda biti i na razini 40 posto", kaže ministar.

Na Zrću je održan prvi tulum pod nazivom "Neka party počne", a od ponoći se ukida cestarina na Krčkome mostu. I zadarske se polaže polako pune. 

"Nije jako daleko od Njemačke i ovdje nema korone", kaže Rebecca, gošća iz Njemačke.

U Istri su ovoga vikenda mnogi prepolovili cijene.

"Posjećenost je odlična, mogu vam reći da nas je posjetilo dosta stranih turista, a isto tako domaćih", kaže Romina Celija iz Kuće istarskog maslinovog ulja.

Dubrovačko i splitsko područje ovise o aviogostima. Ministar Cappelli predviđa da će jači promet, naročito prema Dubrovniku i Splitu, krenuti krajem lipnja. Hoće li se optimistična očekivanja nadležnoga ministra ostvariti vidjet će se već početkom srpnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr