Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona i dalje traje

Turizam non-stop: Japanci i Norvežani oduševljeni Splitom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahladnjenje, kiša, ponegdje i snijeg, sve nas to očekuje u danima koji slijede. No Dalmacija, čini se, može mirno spavati jer ni niže temperature nisu otjerale turiste.

Stručnjaci drže, Split, Opatija i Dubrovnik, gradovi su koji mogu imati turističku sezonu tijekom cijele godine, samo na tome treba još poraditi. Dalmatinska klapa oduševila je i danas japanske turiste u Splitu. Oni vole putovati tijekom cijele godine, a Split je mjesto koje im se posebno sviđa. 'Posebno nas oduševljava Dioklecijanova palača, a također bilo je doista lijepo čuti tu klapu', rekao nam je japanski turist.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Snijeg kod Splita - 3 Dalmacija u bijelom Nekoliko centimetara snijega - kaos na cestama! Prognostičar Ivan Čačić otkriva gdje će i kada pasti još snijega

A hladnije vrijeme za boravak u gradu pod Marjanom nije prepreka ni ovim Norvežanima, kažu ionako nisu došli da budu na plaži. Splitom i u studenom škljocaju foto aparati, no daleko je to od ljetne vreve. A u turističkoj zajednici smatraju da ovaj grad može biti pun tijekom cijele godine, no treba više uložiti u razvoj kongresnog turizma. 'Mi moramo izgraditi kongresni centar na istočnom dijelu luke kako bi počeli s ovim, sa miting industrijom, dakle sa industrijom sastanaka u ovome gradu gdje bi se mogli održavati sastanci svih mogućih asocijacija i korporacija', rekao nam je Vedran Matošić, direktor TZ Splita.

Split se treba otvoriti i nedjeljom prema turistima

Poslovnjaci, poznato je, dosta i troše, a isto mišljenje dijeli i udruga Splitsko-dalmatinskih hotelijera. No, da Split bude interesantan poput ostalih europskih gradova treba učiniti i više. 'Mora prije svega otvoriti muzeje, galerije i sve druge kulturno-umjetničke sadržaje i nedjeljom, a isto tako sve trgovine u starom gradu i subotom i jasno pojačati još dodatnu ponudu restorana, barova, klubova', pojasnio nam je Mario Šerić, iz Splitsko-dalmatinske udruge hotelijera. Hotelijeri pregovaraju sa zrakoplovnim tvrtkama, kako bi i u neatraktivnim mjesecima bilo izravnih letova iz europskih metropola u Split. Ove godine uspjeli su veze s Londonom produžiti za pet tjedana, u studenom i ožujku.

'Oni su dva puta tjedno, srijedom i subotom i prema informacijama koje za sada imamo već je pola tih sjedišta na tim dodatnim letovima što prodano što bukirano', dodao je Šerić. To bi moglo dovesti i više gostiju od današnjih Japanaca koji i u studenom, kupnjom suvenira, pune hrvatski proračun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene