Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turistička sezona se polako zahuktava. Stiže sve veći broj gostiju. No nisu svi koji dođu i prijavljeni.


Najveći problem stvaraju nekomercijalni vlasnici kuća i stanova za odmor koji nelegalno iznajmljuju svoje objekte. U intenzivniju inspekciju kreću turistički i carinski inspektori, ali i Porezna uprava.

Vezani članci Naplata ulaska na plažu (Foto: Dnevnik.hr) Naplaćuju ulaz na plažu? Vlasnici apartmana ogorčeni, iz kampa tvrde: ''Nitko ne naplaćuje nikakve karte'' Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Srpanjska rupa ostavila tragove na turizmu: Evo koliko je turista manje nego prošle godine posjetilo Hrvatsku

Turista je sve više. Samo noćas je u Hrvatskoj spavalo 355.107 gostiju. Neki od njih nisu sigurni jesu li prijavljeni. 'Došli smo preko agencije, dali smo putovnicu na uvid, ali ne znam je li to prijava', kaže Sofia iz Kanade.

Odsjednu li kod komercijalnog iznajmljivača, s prijavom uglavnom nema problema. 'Oni kad jednom uđu u sustav, onda nemaju apsolutno nikakvog smisla zbog čega to ne bi radili, jer i ovako i onako sve namete plaćaju', rekla je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažana.

Problem su vlasnici kuća i stanova koji iznajmljuju 'na crno'. 'O čemu imamo prijave o čemu tu i tamo te prijave prosljeđujemo određenim inspekcijama koje i izlaze na teren, ali u nedovoljnoj mjeri tako da se ta djelatnost i dalje na ilegalan način nastavlja', dodaje Peroković.

I zato će inspekcija krenuti svojim uobičajenim rutama. Provjeriti koliko nepravilnosti ove godine krije turizam. Ni Dalmacija se ne hvali. Nelegalnih iznajmljivača uvijek ima. Ni kazne nisu male. Od tisuću do osam tisuća kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr