Uskrs su, nažalost, u tuzi dočekali mještani Svedruža pokraj Krapine.


Paljenje karabita, koje je u tom kraju dio tradicionalne proslave ovog blagdana, pretvorilo se u tragediju. Zbog tog starog, ali opasnog običaja, život je izgubio 7-godišnji dječak. Na mjestu eksplozije danas svijeća za izgubljeni mladi život.

Vezani članci Gabrijel u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Obitelj dječaka iz Metkovića, čija je smrt šokirala cijelu Hrvatsku, još čeka istinu: "Ti ljudi i danas rade štetu, očito žele nešto sakriti" Ilustracija, pleme s Papue (Foto: AFP) Dječak kojeg je pleme kanibala htjelo pojesti vratio se kako bi ih preobratio

Nevina igra dvojice dječaka završila je tragično. Sedmogodišnji dječak približio se karabitu baš u trenutku eksplozije.

'Ja sam izašao iz kuće i čuo sam viku. Išao sam gore i vidio susjedu Dijanu kako masira malo dijete', ispričao je Dragutin Lovreščak, prvi susjed obitelji stradalog dječaka.

No, ni reanimacija roditelja, priča šokirani susjed, nije uspjela spasiti dječaka.

'Ova susjeda do, ona je zvala hitnu. Hitna je došla, dali su sve od sebe i nisu mu mogli pomoć', kaže Lovreščak.

Karabit je mineral koji u kontaktu s vodom i plamenom rezultira snažnom detonacijom. Njegovo paljenje preteča je petardi i ostale pirotehnike. Ovaj opasan način proslave blagdana još se uvijek nažalost održao u brojnim krajevima diljem Hrvatske.

'Pa evo sad cijeli dan puca po Krapini! I to kao da iz dinamita pucaju! Trebali bi malo paziti, jer su djeca koja ipak ne znaju', rekao je Jure Kovačec iz Svedruža.

A ne bi ni trebala znati, jer je prodaja karabita dopuštena samo starijima od 14 godina. 'Stvarno sam bio šokiran. I ne mogu si pomoći. Prekasno je poslije, kad roditelj je u velikoj tuzi', rekao je Kovačec. Dva lampiona na prozoru kuće preminulog upozoravaju koliko je malo potrebno da se blagdansko veselje - pretvori u tragediju.