Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je da se Slovenija ne treba žuriti s imenovanjem svoga arbitra u arbitražni sud od pet članova, koji će se po arbitražnom sporazumu osnovati kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU-om.


U razgovoru s novinarima u predsjedničkom uredu u Ljubljani Tuerk je komentirao postupke koje u Sloveniji treba provesti pošto je u nedjelju arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom konačno potvrđen na referendumu. Do trenutka kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU-om preostaje najmanje godina dana, ocijenio je Tuerk, koji smatra da u tom vremenu treba imenovati slovenskog arbitra, ali da se u prvom redu treba stručno pripremiti kako bi Slovenija uspjela u postupku.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Ovo je doprinos proširenju EU Slika nije dostupna Tuerk ne podliježe pritisku: Arbitražni sporazum je dobar

Slovenski su mediji ovih dana javljali da se više stranaka vladajuće koalicije suprotstavilo želji predsjednika vlade Boruta Pahora da vlada odmah imenuje slovenskog arbitra u arbitražnom vijeću. Kao najvjerojatniji izbor spominjao se ustavni sudac Ernest Petrič, negdašnji profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na ljubljanskom sveučilištu, kod kojega je diplomirao i Pahor.

'Arbitar može biti i slovenski i strani državljanin'

Tuerk je rekao novinarima da, po slovenskom zakonu, arbitar kojega će u arbitražno vijeće predložiti Slovenija može biti i slovenski i strani državljanin. On predlaže da u slučaju imenovanja slovenskog stručnjaka, imenovani prihvati tu ulogu kao počast i odrekne se honorara. U svakom slučaju, kad se sastavi popis mogućih kandidata, o konačnu izboru arbitra treba odlučiti parlament, a nije isključeno da će Slovenija u prijeporu s Hrvatskom kao odvjetnike pozvati i iskusne strane stručnjake za međunarodno pravo i arbitražu, izjavio je Tuerk.

Po arbitražnom sporazumu, što su ga 4. studenoga u Stockholmu potpisali predsjednici hrvatske i slovenske vlade Jadranka Kosor i Borut Pahor, arbitražni će se sud sastojati od pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. Ako se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

>> Hrvatska očekuje otvaranje sva tri preostala poglavlja do kraja lipnja

Glede toga hoće li Slovenija pitanjem Ljubljanske banke uvjetovati otvaranje nekih poglavlja u pristupnom procesu s Europskom unijom koja Hrvatska još nije otvorila ili zatvorila, Tuerk je rekao da se to ne može zvati blokadom, nego uobičajenim pristupnim pregovorima koje Hrvatska vodi s EU-om, odnosno svim članicama. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju