Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba se stručno pripremiti

Tuerk: Ne treba žuriti s imenovanjem arbitra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je da se Slovenija ne treba žuriti s imenovanjem svoga arbitra u arbitražni sud od pet članova, koji će se po arbitražnom sporazumu osnovati kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU-om.

U razgovoru s novinarima u predsjedničkom uredu u Ljubljani Tuerk je komentirao postupke koje u Sloveniji treba provesti pošto je u nedjelju arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom konačno potvrđen na referendumu. Do trenutka kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU-om preostaje najmanje godina dana, ocijenio je Tuerk, koji smatra da u tom vremenu treba imenovati slovenskog arbitra, ali da se u prvom redu treba stručno pripremiti kako bi Slovenija uspjela u postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje pri svom mišljenju Tuerk ne podliježe pritisku: Arbitražni sporazum je dobar Slika nije dostupna 'Treba pitati naše ljude' Prije ratifikacije Sporazum na referendum

Slovenski su mediji ovih dana javljali da se više stranaka vladajuće koalicije suprotstavilo želji predsjednika vlade Boruta Pahora da vlada odmah imenuje slovenskog arbitra u arbitražnom vijeću. Kao najvjerojatniji izbor spominjao se ustavni sudac Ernest Petrič, negdašnji profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na ljubljanskom sveučilištu, kod kojega je diplomirao i Pahor.

'Arbitar može biti i slovenski i strani državljanin'

Tuerk je rekao novinarima da, po slovenskom zakonu, arbitar kojega će u arbitražno vijeće predložiti Slovenija može biti i slovenski i strani državljanin. On predlaže da u slučaju imenovanja slovenskog stručnjaka, imenovani prihvati tu ulogu kao počast i odrekne se honorara. U svakom slučaju, kad se sastavi popis mogućih kandidata, o konačnu izboru arbitra treba odlučiti parlament, a nije isključeno da će Slovenija u prijeporu s Hrvatskom kao odvjetnike pozvati i iskusne strane stručnjake za međunarodno pravo i arbitražu, izjavio je Tuerk.

Po arbitražnom sporazumu, što su ga 4. studenoga u Stockholmu potpisali predsjednici hrvatske i slovenske vlade Jadranka Kosor i Borut Pahor, arbitražni će se sud sastojati od pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. Ako se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

>> Hrvatska očekuje otvaranje sva tri preostala poglavlja do kraja lipnja

Glede toga hoće li Slovenija pitanjem Ljubljanske banke uvjetovati otvaranje nekih poglavlja u pristupnom procesu s Europskom unijom koja Hrvatska još nije otvorila ili zatvorila, Tuerk je rekao da se to ne može zvati blokadom, nego uobičajenim pristupnim pregovorima koje Hrvatska vodi s EU-om, odnosno svim članicama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene