Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za novi ZOR glasovalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu, nazivajući novi zakon 'antiradničkim'.


 Hrvatski je sabor danas donio novi Zakon o radu (ZOR), a prihvaćen je vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik. Novi je ZOR usklađen s EU standardima, a njegovo donošenje trebalo bi stvoriti pretpostavke za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja 'Socijalna politika i zapošljavanje'. Novim je zakonom definirano i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog.Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana).Izjašnjavanje o ZOR-u Sabor je započeo još u srijedu, kada je većina odbila gotovo sve od 90-ak oporbenih amandmana.

Odgođeno glasovanje

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

Glasovanje je odgođeno za danas jer su klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina zatražili dodatne konzultacije s vladom.Milorad Pupovac (SDSS) tada je objasnio kako bi trebalo razmotriti neke od amandmana, među kojima je posebno izdvojio onaj SDP-a i nezavisnog Dragutina Lesara da se rad ne određeno vrijeme, umjesto na tri, ograniči na jednu godinu.

Iako su prihvatili vladin amandman o zabrani noćnog rada trudnicama, SDP-ovci su takvo rješenje nazvali alibi-amandmanom.'Taj amandman ne popravlja bitno Zakon o radu, nego samo daje priliku nekima koji su se ovdje pobunili, jer vam za donošenje ZOR-a treba 77 ruku", kazala je Milanka Opačić (SDP), ocijenivši da je svoj jedini amandman vlada donijela 'za mir u koaliciji'. (Hina)