Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed branitelja na Trgu

'Prolio sam krv, a Kosor kaže da mi je dala mirovinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na glavnom zagrebačkom trgu je održan prosvjed hrvatskih branitelja pod nazivom 'Stop progonu hrvatskih branitelja'.

Okupljanje više tisuća prosvjednika počelo je još prije podneva uz domoljubne pjesme, a prosvjed je započeo nešto iza 13 sati. Početak je obilježen hrvatskom himnom i minutom šutnje za poginule branitelje. Mnogobrojnim prosvjednicima obratio se predstavnik organizatora, Udruge hrvatskih branitelja '1990-1996', Mario Maks Slaviček koji svoj govor pred 15 tisuća ljudi započeo riječima 'mi nismo ratovali da bi nas danas progonili kao zvijeri'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

'Danas smo ovdje došli dići glas protiv progona branitelja i kriminalizacije Domovinskog rata. Ne bojimo se nikoga, ni Europe, ni svijeta', rekao je Slaviček.

Thompson: Hrvatska nije onakva za kakvu smo se borili

Na prosvjed je došao i pjevač Marko Perković Thompson koji je braniteljima otpjevao dvije pjesme, što je okupljeno mnoštvo burno pozdravilo, a mnogi su podigli dva prsta u zrak. Thompson se i obratio braniteljima. 'Dragi prijatelji, moram vam reći kao vaš suborac da pozdravljam ovaj skup i da ne mogu biti ravnodušan i miran gledajući kako se odnose prema Hrvatskoj i braniteljma. Hrvatska nije onakva za kakvu smo se borili i vrijeme je da kažemo dosta, da se organiziramo. Ako smo je znali braniti moramo je znati i očuvati. Ne smijemo dopustiti da nas političari dijele', rekao je Thompson.

>> Đakić: Organizatori prosvjeda branitelje su stavili na stup srama

>> 'Ne može oboje - ili prosvjed ili EU'

>> VIDEO: Prosvjed kroz objektiv MUP-a

>> Sutra zajedno prosvjeduju 'Facebookovci' i branitelji

Okupljenim braniteljima obratio se Petar Janjić Tromblon. 'Nisam ni u najgoroj noćnoj mori mogao sanjati da će mi Srbin suditi u mojoj domovini. Nakon moje četiri puta prolivene krvi ja dobijem mirovinu za šest mjeseci logora, premijerka Kosor, koja je naslijedila Sanadera, usudila se govoriti da mi je dala mirovinu', rekao je Janjić.

Tromblon: Kosor želi, zamislite, poslati helikopter po Purdu

Janjić je rekao i kako je razočaran sindikatima, posebno Ozrenom Matijaševićem, koji je obećao da će doći pa nije. Spomenuo je i neke informacije koje je čuo od izvora kojeg nije htio imenovati. 'Iz prve ruke jučer doznam da Jadranka Kosor želi poslati, zamislite, helikopter po Tihomira Purdu, a ja kažem ne može! Purda će ići automobilom, dočekat će ga borci', rekao je.

Prosvjednicima su se s pozornice obratili mnogi predstavnici udruga, ne samo braniteljskih, već i udruga seljaka. Jedan od govornika rekao je da je dobio informaciju kako je iz Europe stigla naredba da se mora zatvoriti još između 500 i 1000 branitelja.

Braniteljskom skupu žustrim govorom obratio se i Željko Sačić koji je pozdravio mnoštvo riječima 'pozdrav domovini'. 'Taj pozdrav govori da nema podjele hrvatskih branitelja, dok su na drugoj strani dobro ugojeni gospodski kastori', rekao je Sačić. 'Okupili smo se kako bi aktualnoj Vladi rekli kako bi mi postupili u nečasnoj dilemi koju su postavili: 'Birajte, Europa ili Purda'. Sad ćemo vam reći kako bi mi izabrali, rekao je Sačić dok su svi skandirali 'Purda, Purda'.

'Slušajte Vlado što vam narod govori! Bošnjakoviću sramni, odlazi s mjesta, nisi dostojan hrvatskom narodu služiti. Naš nevin brat Purda čubi u zeničkom zatvoru. Sram vas može biti', rekao je Sačić. 'Postali smo žrtve aktualne vlade. Hej, političari umišljeni stanite, poručujemo da je našem strpljenju došao kraj, pali ste na povijesnom ispitu odgovornosti, mi smo svoju povijesnu zadaću odradili pošteno. Izdali ste naše snove Judini sinovi', dodao je.

S pozornice su pozvali okupljene da budu mirni i da ne ulaze u sukobe s organima reda.  Ako se ne obustavi progon hrvatskih branitelja udruge proizašle iz Domovinskog rata za mjesec dana organizirat će novi prosvjed, poručio je na kraju dvosatnog skupa na Trgu bana Jelačića bivši zapovjednik specijalne policije Željko Sačić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene