Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ne odustaje od ugradnje, no...

Tri koraka od toplijeg doma i nižih računa bez razdjelnika: Dokazali su to stanari jedne zagrebačke ulice

Predstavnik stanara u Zorkovačkoj ulici, Ivica Oršalić (Foto: Dnevnik.hr)
Predstavnik stanara u Zorkovačkoj ulici, Ivica Oršalić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predstavnik stanara u Zorkovačkoj ulici, Ivica Oršalić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Most ima nacrt prijedloga novog zakona o toplinarstvu. Glavne odrednice tiču se razdjelnika, točnije donose slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika koji su 170 tisuća kućanstava donijeli hladne radijatore i visoke račune. Zakon će uskoro uputiti u saborsku proceduru.

Saborski zastupnici MOST-a u nacrtu novog prijedloga Zakona o toplinarstvu žele ukidanje obveze ugradnje razdjelnika kao i kaznenih odredbi koje se na to odnose.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Kriva je komunikacija" Stižu hladniji dani, a s njima i problemi s razdjelnicima: Neki građani se vraćaju na stari način obračuna Slika nije dostupna Gledajte u 22.30 na Novoj TV "Provjereno" istražuje: Tko ima interes u ugradnji razdjelnika i donose li oni uistinu uštede?

"To radimo kako bi građani na razini jedne zgrade mogli odlučiti žele li ugraditi razdjelnike ili se žele vratiti na stari obračun po kvadratu", rekao je Ante Čitkotić iz MOST-a.

A da je to moguće, dokaz su stanari iz zagrebačke Zorkovačke ulice. Nakon puno proučavanja, ipak su odustali od naplate po modelu razdjelnika. Svoju potrošnju plaćaju po kvadraturi.

"Mi smo se riješili razdjelnika na način da više ne obračunavamo prema njima. Mi ih imamo ugrađene da bismo zadovoljili zakon koji kaže da se razdjelnici trebaju ugraditi. Međutim, obračun ne ide prema njima", rekao je predstavnik stanara Ivica Oršalić.

Oko neisplativosti razdjelnika slažu se i zastupnici i potrošači

Svi koji se vrate na obračun po kvadratu, još jednom su na gubitku zbog novca koji su uložili prilikom ugradnje razdjelnika. Taj će novac, ističu u udruzi potrošača, moći dobiti jedino privatnim tužbama.

"Razdjelnici nisu nikakvo sredstvo uštede. Ne štede nego, naprotiv, oni su paraziti koji izvlače novce iz džepova potrošača i građana", rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača 'Razdjelnici topline'.

Da su razdjelnici neisplativi tvrdi i Čikotić. "Studija ekonomske isplativosti nedvojbeno je dokazala da razdjelnici nisu ekonomski isplativi te samim time, i po europskoj komisiji i direktivi, nisu obvezni", rekao je.

Božo Petrov ponudi rješenje

Za sve nezadovoljne, predsjednik MOST-a Božo Petrov nudi rješenje u tri koraka.

"Prvi korak je da skupe unutar svoje zgrade 51 posto potpisa od ljudi koji žele izmjenu obračuna po starom modelu, to jest po broju kvadratnih metara. Drugi korak je da raskinu ugovor sa tvrtkama koje su im radile obračun na mjesečnoj bazi. Treći korak je da odu u HEP toplinarstvo i tamo zatraže novi ugovor i to po modelu broja kvadratnih metara", objasnio je Petrov.

A to bi moglo zatražiti oko 170 tisuća kućanstava nezadovoljnih razdjelnicima, koji ne štede i ne griju. Ipak, gostujući nedavno u Dnevniku Nove TV, ministar Ćorić rekao je kako se od razdjelnika ne odustaje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene