Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Potpredsjednik HUP-a o povratku cijena na staro: ''Mislimo da nemamo što vraćati. Crne liste pozdravljamo, samo nemojmo imati lov na vještice''

Premijer Andrej Plenković najavio je snažnu intervenciju protiv onih koji su neopravdano digli cijene u procesu zamjene kune eurom. Najave iz Vlade odnosit će se i na trgovce, a koji su njihovi daljnji potezi, objasnio je za Dnevnik Nove TV potpredsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir.

Povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro, poručili su nakon najava Vlade iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), a iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ustvrdili su da njihove članice striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute te pozdravljaju namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu.

Ne lovimo u mutnom, tvrde i ugostitelji, frizeri, kozmetičari... te kao i trgovci kratko poručuju kako će pričekati da vide kako će sve funkcionirati u praksi. 

Ako su neopravdano podizali cijene, vremena da ih revidiraju, odnosno vrate na one od 31. prosinca, trgovci imaju još malo. U suprotnom slijede kazne.

Pročitajte i ovo Vlada - 1 neopravdano dizanje cijena Pogledajte nove mjere: Ovako Vlada planira natjerati trgovce da ne love u mutnom

Koji su daljnji potezi trgovaca, za Dnevnik Nove TV u razgovoru s reporterkom Ivanom Kopčić objasnio je potpredsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir.

''Cijene od 31. 12. pretvorene su u eure''

''Mislimo da nemamo što vraćati cijene jer su cijene koje imamo na policama cijene od 31. prosinca pretvorene u eure'', kazao je Budimir.

''Jesu li od 31. prosinca do danas neke cijene rasle 80 posto ili ne, to ja ne mogu tvrditi. Ako je netko takvo nešto napravio, mi trgovci to osuđujemo'', naglasio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepoštena praksa Poslodavci: "Kaznite one koji su neopravdano povisili cijene"

Nama su konstantno rasli ulazni troškovi, istaknuo je i objasnio: ''Cijena na polici sastoji se od ulaznih troškova - naše cijene dobavljača, naše marže koja se nije mijenjala i PDV-a, država koja propiše trošarine još, to je cijena na polici. Nažalost, imali smo lani konstantan rast troškova.''

''Vlada nam je pomogla, ali nam je i ograničila maržu na 10 proizvoda''

Što se tiče Vladine pomoći, kazao je: ''Vlada je nama pomogla, ali nam je i ograničila maržu na 10 proizvoda tako da na osnovne proizvode kao što su brašno, mlijeko, ulje, određene vrste mesa mi imamo od jedan do pet posto. Ono što smo dobili kroz kompenzacije Vlade, što pozdravljamo i na tome zahvaljujemo na neki način, to nam je pomoglo da na neki način prebrodimo ovo što smo izgubili kroz ove marže."

''Nemamo ništa protiv crnih lista, samo nemojmo imati lov na vještice. Moramo imati nekakve kriterije prema kojima se dolazi na te crne liste'', zaključio je Budimir.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene