Sutkinja trgovačkog suda koja vodi slučaj Agrokor, kako doznajemo, pozvala je izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška da obustavi plaćanja Tiska prema ZET-u dok ne donese pravorijek o tom slučaju, nakon podneska Marice Vidaković.

Galerija


Dobavljači očekuju da bi rješenje tog spora moglo biti do kraja tjedna. Oporba i danas kritizira te dovodi u pitanje postupak postizanja nagodbe u Agrokoru u zadanom roku, koji istječe 10. srpnja.

Vezani članci Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Potresi u Fortenova grupi? Fabris Peruško smijenio svoju zamjenicu Irenu Weber Premijer Andrej Plenković i Maksim Poletajev (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Maksim Poletajev: "Igra je gotova, imamo novu kompaniju i novi život"

"Istražno povjerenstvo je bilo zbog toga, odstupanje Ramljaka je bilo zbog toga, i prigovori naši prema potpredsjednici Dalić bili su zbog toga. Na sve te stvari mi upozoravamo već godinu dana i govorimo da se tamo netransparentno radi", rekao je Gordan Maras (SDP).

"Ako pod ovakvim pritiskom suda ili pod nekim drugim pokrenu pitanje produljenja lex Agrokora, onda dolazimo u novu situaciju gdje brojni dobavljači koji se ne mogu naplatiti zapravo čekaju nagodbu kao model da dođu do neke naplate", ističe Tomislav Panenić iz Mosta. 

Branko Bačić iz HDZ-a rekao je: "Uvijek postoji mogućnost da se zakon produži, ali sam uvjeren da će se nagodba do roka donijeti." 

Na upit kako će se izvanredna uprava postaviti nakon sudskih rješenja, vezano za formiranje Stalnog vjerovničkog vijeća, ali i za angažman savjetnika, iz Agrokora odgovaraju:

''Interpretacije nekih vjerovnika prema kojima nagodbu među vjerovnicima Agrokora neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku nisu utemeljene u činjenicama. Naime, u prošlotjednom rješenju Visokog trgovačkog suda vezano uz određivanje broja članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine Visoki trgovački sud je izrazio mišljenje da obrazloženje temeljem čega je donesena odluka trgovačkog suda nije dovoljno jasno određeno. Zato ćemo u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine te još jasnije obrazložiti takav prijedlog.

Vjerovničko vijeće može biti osnovano čim vjerovnici u svakoj od skupina izaberu svoje predstavnike i za to nemaju propisani najkraći rok. Kako je formiranje stalnog vijeća u interesu samih vjerovnika, očekujemo da će svoje predstavnike izabrati brzo. To bi bilo dobro zbog procesa, no ako do toga i ne dođe i dalje nema prepreka za postizanje nagodbe jer Zakon o postupku izvanredne uprave u članku 31. jasno kaže da Privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vijeća do formiranja istog. Dakle, bilo kakvo odricanje tih prava Privremenom vjerovničkom vijeću nema zakonsko utemeljenje, kao što nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku. Načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe i dok je to tako, postizanje nagodbe nije upitno.

Proces ide svojim tijekom, u njemu je puno zainteresiranih strana i suprotstavljenih interesa, a Sud u njemu ima vrlo aktivnu ulogu te kako se približava nagodba i sve više posla. Svi ovi događaji su očekivani, pogotovo pred konačno postizanje nagodbe vjerovnika u iznimno složenim procesima kao što je postupak izvanredne uprave''.