Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Foto: Filip Kos/PIXSELL

Sud smatra da slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije imala zakonski temelj za oduzimanjem dionica Mercatora Agrokoru.


Vrhovni sud Republike Slovenije donio je presudu temeljem koje dionice Mercatora, koje su odlukom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) privremeno oduzete krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru, javlja Fortenova.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Učiteljica iz Maribora dobila otkaz, bila je aktivna u antivekserskoj Facebook grupi te odbijala nositi masku, cijepiti se ili testirati Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik Prihvatili njegovu žalbu: Vrhovni sud ponovno ukinuo odluku o suspenziji Dražena Jelenića

Slovensko Državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je iznijelo tvrdnju da je slovenska AVK oduzevši dionice Mercatora Agrokoru postupila nezakonito.

Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Mercator Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Vrhovni sud je pravomoćnom presudom na koju nema mogućnosti žalbe takvu tvrdnju potvrdio te je odluku AVK promijenio i zaustavio postupak koji je AVK vodila protiv Agrokora, a u kojem su dionice Mercatora oduzete. Time je Vrhovni sud Agrokoru omogućio neometano raspolaganje dionicama.

Vrhovni sud je argumentirao da AVK nije imala zakonski temelj za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica. Naime, slovenski Zakon o prekršajima propisuje da je odluku o oduzimanju imovine moguće donijeti ako se "strahuje da će se počinitelj tijekom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke sakriti ili otići u inozemstvo".

Vrhovni sud je utvrdio kako je konceptualno nemoguće da se pravna osoba "sakrije, ode u nepoznato ili u inozemstvo" te da nije bilo materijalno-pravnog temelja za oduzimanje dionica Agrokoru. Iz presude proizlazi i da je AVT donošenjem nezakonitog rješenja o oduzimanju potpuno krivo primijenila članak 201. slovenskog Zakona o prekršajima, čiji se cilj i intencija odnosi isključivo na fizičke osobe za koje postoji mogućnost "sakrivanja ili odlaska u nepoznato", kažu u priopćenju iz Fortenove.

Zbog toga dionice Mercatora moraju bez ikakve daljnje odgode biti vraćene Agrokoru.

"Nehaj Ivice Todorića"

Iz Fortenove kažu kako ova presuda omogućuje povrat imovine Agrokoru nešto više od mjesec dana nakon što je Okrajno sodišče u Ljubljani već preinačilo odluku AVK o visini sankcije te iznos od čak 53,9 milijuna eura umanjilo na milijun eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat "namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje" nego je "rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića". Zbog činjenice da sud nije uvažio sve argumente, Agrokor se na ovu odluku žalio Visokom sudu u Ljubljani te pravnim putem nastavlja pobijati argumentaciju koju je AVK koristila za utvrđenje navodne povrede propisa.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, na koju bi dionice Mercatora trebale biti prebačene, rekao je da pozdravlja presudu.

Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Fortenova (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

"Ona pokazuje kako ključne institucije štiteći zakonitost ujedno unapređuju investicijsku klimu u Sloveniji. Očekujemo da nam raspolaganje dionicama bude omogućeno u najkraćem roku te i dalje planiramo prijenos Mercatora na Fortenova grupu realizirati do kraja ove godine", kazao je Peruško.

Dodao je kako je što skoriji prijenos Mercatora na Fortenova prije svega u direktnom interesu najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca, njegovih dobavljača i ukupnog gospodarskog okruženja u Sloveniji.

"Mercator je kompanija koja zbog svog multiplikativnog efekta na ekonomiju predstavlja tvrtku od sistemske važnosti za slovensko gospodarstvo. Prijenosom s Agrokora, tvrtke koja je u stečaju, Mercator će se naći u vlasništvu stabilne i kapitalno snažne Fortenova grupe čiji je krajnji cilj od Mercatora učiniti snažnog regionalnog trgovca, orijentiranog na lokalne dobavljače.", rekao je i najavio suradnju s lokalnim dobavljačima.