Saborski zastupnici kad rade, ne moraju raditi ponedjeljkom, utorkom, subotom i nedjeljom. Te sreće nisu blagajnice i blagajnici, trgovkinje i trgovci, skladištari i skladištarke i bezbroj drugih zanimanja u sektoru trgovine.

Galerija +0 Rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr)

Oni i danas vrijedno rade, vjerojatno i u ovim trenucima. Zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan dodatno platiti rad nedjeljom, no nije definirano koliko. Jasnu definiciju žele iz udruge U ime obitelji.

Vezani članci Ilustracija Zadarski vatrogasci nisu dobili plaće pa najavljuju prosvjed, a gradonačelnik poručuje: "Kod mene nitko nije uspio ucjenama ostvariti svoje ciljeve" Ivica Katavić - 1 Predsjednik Udruženja za trgovinu HGK: "Sve koji su lovili u mutnom treba kazniti jer drugo nisu zaslužili"

Njihov je prijedlog 50 posto veće dnevnice i pravo da biraju žele li raditi. Još u ožujku prošle godine poslali su ga saborskom Odboru za rad.

„Predsjednik odbora za rad tadašnji, Mirando Mrsić, je trebao u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru, isto tako njegov nasljednik, gospodin Gordan Maras iz SDP-a to također nije učinio“, kaže Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

Maras poručuje tek da on nije prepreka za raspravu jer inicijativu može pokrenuti bilo koji zastupnik.

Jandroković: "Rad nedjeljom treba urediti"

Predsjednik Sabora o stavu HDZ-a i većine ne želi, a osobno pak smatra da rad nedjeljom treba urediti.

„Treba tražiti rješenja koje će osigurati da funkcionira gospodarstvo, ali isto tako da se na najbolji mogući način zaštite interesi i statusi onih koji nedjeljom moraju nedjeljom raditi“, kaže Gordan Jandrokovič.

Sindikati strahuju da se trgovci poslodavcu ne bi usudili reći da ne žele raditi nedjeljom. Zato se zalažu za dežurni rad.

„Da mogu raditi samo nekakvi mali dućančići, male trgovine negdje na željezničkim, autobusnim postajama, neke trgovinice u benzinskim postajama koje su dežurne taj dan, u zračnim lukama i da je to praktički to“, kaže Vladimir Sever, Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Građani podijeljeni

Građani su pak već godinama podijeljenih mišljenja, no slažu se da rad nedjeljom treba dodatno platiti, samo je pitanje koliko.

Aktualni Zakon o radu usvojen je za Milanovićeve vlade. Prema njemu, poslodavac je dužan rad nedjeljom dodatno platiti, no ne piše i koliko. Iznos se određuje kolektivnim ugovorom, pa ga, teoretski, poslodavac može platiti i svega jednu kunu više.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju