Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je održao konferenciju za medije nakon obilježavanja početka radova na izgradnji pilot-projekta državne biciklističke rute ''Greenway". Osvrnuo se se na uvođenje novog modela odvajanja miješanog komunalnog otpada.

Galerija Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević Podzemni spremnik za otpad Prvi podzemni spremnik za otpad - 3 +1 Prvi podzemni spremnik za otpad - 2

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se na konferenciji za medije dotaknuo novog modela odvajanja miješanog komunalnog otpada.

Oko pobune na Peščenici, Tomašević je kazao da je u odluci jasno pripisano da se ne smiju stavljati boksovi jer bi "uništilo izgled grada". "Prvi je u Masarykovoj, radi se o pilot-projektu", kazao je te istaknuo da razumije građane koji žele da grad to plati.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević Podzemni spremnik za otpad (Foto: Sanjin Strukic)

"Cilj je maknuti spremnike s javnih prostora. Da grad plaća polupodzemne spremnike... ne može se naći toliko lokacija. Imali bismo situaciju koja bi trajala sedam-osam godina", kazao je i dodao da su "boksovi nužno zlo". "Rješenja moraju biti univerzalna jer grad mora kupiti kamione i tako dalje", dodaje oko polupodzemnih spremnika.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević Prvi podzemni spremnik za otpad - 2 (Foto: Sanjin Strukic)

"Da odbacite 10 litara otpada, to košta dvije kune. To su cijene koje smo najavili u siječnju, nismo ih dizali u inflaciji", rekao je Tomašević i kazao da Čistoća neće poslovati s profitom na račun građana. "Cilj je poslovati s pozitivnom nulom", istaknuo je.

U Mjesnom odboru "Bruno Bušić" su i ljudi iz stranke Možemo koji su se pobunili oko novog modela odvajanja otpada. Tomašević je rekao da je odluka izglasana odavno.

"Što se tiče paušala, po zakonu mora biti jedinstven za sva kućanstva, nemamo manevarski prostor. Po zakonu fiksna cijena mora biti jedinstvena, a ona je čak tri puta niža od nekih gradova u Hrvatskoj", napomenuo je.

Odluka ostaje

"Ne mogu se po zakonima ugrađivati različite vrste polupodzmenih i podzemnih spremnika i jedna vrsta bokseva", kazao je te dodao da odluka ostaje kakva je. Dodao je da bi zeleni otoci bili zamjena za polupodzemne spremnike.

Istaknuo je da imaju jako puno zahtjeva za izgradnju boksova. "Mogu ih napraviti 20-30 poduzeća, a podzemne nekoliko. To traje godinama, a za boksove nekoliko mjeseci", pojasnio je i kazao da se po zahtjevima vidi da građani više traže boksove.

U javnoj nabavi je 50 setova podzemnih spremnika. Rekao je da imaju određene procjene troškova, ali da se Zagrebačke ceste bave time.

"Nama nije u interesu nikoga kazniti, trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Informirat ćemo i ljudima dati vremena za prilagodbu. Ključno je da građani kontroliraju sadržaj svojih spremnika", istaknuo je.

Što se tiče mjere roditelj-odgojitelj, Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec je rekla da će detaljnije o tome prije sjednice Gradske skupštine, a to će biti sutra.

Tomašević je rekao da ide na utakmicu Dinamo-Chelsea. "Nogometni savez nije bio u razgovorima, samo Dinamo. Razgovaramo i o zamjenskom stadionu s Dinamom, ali Kranjčevićeva to ne može biti nažalost sve dok ne riješimo imovinskopravne odnose. Ne mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u ruglo. Tko to normalan radi dok se ne riješe imovinskopravni odnosi?", pitao je Tomašević o izgradnji novog stadiona.

Za obnovu Doma sportova nakon potresa, gradonačelnik je rekao da treba 170 milijuna kuna te da ćemo to vjerovatno platiti iz proračuna.

Nova regulacija prometa

Uz problem s novim modelom za otpad, pojavila se u Zagrebu i problematična nova regulacija prometa na Prilazu Gjure Deželića.

"Volio bih da se tamo provozite. Da se napravi temeljiti prilog. Gužva je i u drugim dijelovima grada. Volio bih dokaz", kazao je o situaciji na prilazu Gjura Deželića.

"Razgovarat ćemo s vrtićem kako da se spriječe incidenti", kazao je te dodao da policija pazi na sigurnost djece na tom području. Rekao je da su prosvjedi ispred Gradskog ureda u "opisu posla".

Oko nabavke novih vozila ZET-a, Tomašević je rekao da će grad do kraja godine dobiti 60 novih autobusa. "S tramvajima je puno teže, morat ćemo čekati na isporuku 20 tramvaja", dodao je i kazao da do kraja mandata očekuje i 60 novih tramvaja.

Uz sva poskupljenja u državi, postavlja se i pitanje mogućeg povećanja cijena u domovima za starije. Tomašević je rekao da se nada da do toga neće doći, ali da je i to mogućnost.

"Domovi za starije trpe poskupljenja, i njihovo poslovanje je godinu dana negativno. Morat ćemo dizati cijene, iako se nadam da do toga neće doći", rekao je.

Za kraj je podsjetio da će do kraja godine devet škola, a do početka novog polugodišta otvoriti što nove, što obnovljene. "Čekamo MPO da se raspiše. Najviše ćemo ulagati u odgoj i obrazovanje jer je to temelj razvoja svakog društva", zaključio je Tomašević.

Tomislav Tomašević Besplatno za dio Zagrepčana: Provjerite kako možete do vrećica za otpad bez naknade

Zagrebački gradonačelnik je održao redovnu konferenciju za medije na Savskom pješačko - biciklističkom mostu, na južnoj strani, na Kajzerici, nakon obilježavanja početka radova na izgradnji pilot-projekta državne biciklističke rute ''Greenway'' duljine 1,6 kilometara.

Proteže se od Arene do Blata. "Sve ostale faze očekujemo realizirati do kraja mandata", rekao je zagrebački gradonačelnik.

"Prvenstveno je biciklistička, ali i pješačka", počeo je gradonačelnik te dodao da mu je drago što je započeo maleni korak. "Od granice sa Slovenijom i prolazio bi kroz Zagreb", kazao je Tomašević i rekao da bi radovi trajali tri mjeseca.

"Bit će od eko-asfalta i bit će zelene boje", kazao je i dodao da je to prvi put da se tako nešto koristi. Projekt je vrijednosti nešto više od šest milijuna kuna.

"Prostor uz Savu želimo pretvoriti u prostor za rekreaciju. Krajnje je vrijeme. Zahvaljujem Hrvatskim vodama da su nam dali suglasnost za ovo", rekao je Tomašević.

"Bit će i LED rasvjete uz obnovljive izvore energije, pazeći na vizuru grada", najavio je te dodao da će više biti financirano iz proračuna, uz EU fondove. Uključivat će i trake za trčanje, dodao je. "Realizacija konačno kreće. Sava je zapuštena već desetljeće", zadovoljan je. "Bit će potrebna denivelacija zbog biciklista", rekao je za Jadranski most.

Što se tiče dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Tomašević je zamolio građane za strpljenje u prometu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju