U tijeku je sjednica Predsjedništva HDZ-a, a Tomislav Karamarko je danas prilikom ulaska u središnjicu stranke prokomentirao navode premijera Oreškovića i prikupljanje potpisa.


18:08 "Postoji apsolutna parlamentarna većina koja je spremna podržati gospodina Marića", poručio je na kraju Milošević. "Potencijal postoji, ljudi koji to mogu provesti postoje", zaključio je.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Tomislav Karamarko ide na sve ili ništa. Ovo je posljednja karta koju je bacio na stol' Slika nije dostupna POVJERENSTVO: 'Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa'

18:03 "Iskoristio sam priliku na Predsjedništvu da izrazim osjećaj da sam počašćen i da izrazim da sam svjestan velike odgovornosti", rekao je novinarima ministar financija i predloženi novi mandatar HDZ-a za premijera Zdravko Marić.

"Imao sam prilike u raspravi reći i svoja mišljenja", dodao je.

Na pitanje je li tražio jamstvo od HDZ-a da postoji podrška od 76 ruku u Saboru, Marić je samo rekao da kao legalist gleda koji je u ovom trenutku idući korak. "Ministar sam financija u ovom trenutku, dobio sam povjerenje HDZ-a za mandatara", rekao je.

Na pitanje novinara ne boji li se iste sudbine kao i aktualni premijer Orešković, Marić nije htio komentirati. "Pitanje strahova i sudbina ne želim špekulirati. Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost. Svima nam je u interesu da se stvari stave u red i mir, izjavio je Marić.

18:01 Danas smo na sastanku Predsjedništva utvrdili pet koraka, rekao je Domagoj Ivan Milošević. Predsjedništvo je potvrdilo aktualnog ministra financija Zdravka Marića za novog mandatara.

U četvrtak će se glasovati o povjerenju aktualnom premijeru Tihomiru Oreškoviću, dodao je. "Bilo bi dobro da premijer sam da ostavku. Vlada je došla do slijepe ulice", rekao je Milošević.

"Mi smo spremni i razgovaramo sa svima u Saboru koji su svjesni političkog trenutka", istaknuo je Milošević te na kraju rekao da je sve navedeno jednoglasno odlučeno na Predsjedništvu stranke.

17:48 Završio je sastanak Predsjedništva HDZ-a. Izjave medijima dali su Domagoj Ivan Milošević i ministar financija Zdravko Marić.

Cijelo Predsjedništvo, ali i svi ministri iz kvote HDZ-a sjede na zatvorenom sastanku. Informacije dolaze na kapaljku, ali ali ono što smo uspjeli doznati je da su svi članovi Predsjedništva imali nešto za reći na temu aktualne političke situacije. Mogli smo čuti da je dio članova bio nezadovoljan činjenicom da je na telefonskoj sjednici Predsjedništvo odlučilo da će kandidat HDZ-a za mandatara biti Zdravko Marić.

17:13 Sam šef HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak je i sam naglasio da postoje i dalje mogućnosti obrata čitave situacije. Jedan od takvih obrata koji se danas spominje jest zahtjev dijela članstva predsjedništva te stranke za odstupanjem Tomislava Karamarka iz Vlade te da ova Vlada i dalje na čelu s Tihomirom Oreškovićem te Mostom kao partnerom nastavi s radom, izvještava Tatjana Krajač.

To je jedna inicijativa koja je prije desetak dana ugašena u HDZ-u, no danas su se neslužbeno ponovno te priče počele plasirati novinarima. Može se čuti i argument da bi rasprava o opozivu premijera bila bacanje prljavog rublja s jedne i druge strane i da to stranci ne treba te da bi odlazak Karamarka spasio i Vladu, ali i samu stranku.

17:11 Već više od dva sata Predsjedništvo HDZ-a, ali i svi ministri iz kvote HDZ-a raspravljaju na zatvorenom sastanku. Reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač izvještava kako informacije novinarima cure na kapaljku, ali i doznaje da su svi članovi Predsjedništva stranke imali nešto za reći na temu aktualne političke situacije.

Moglo se i čuti i da je dio Predsjedništva bio nezadovoljan činjenicom da je na telefonskoj sjednici Predsjedništvo odlučilo javnosti objaviti da će kandidat za mandatara HDZ-a biti aktualni ministar financija Zdravko Marić.

Krajač izvještava i da se mogu očekivati potencijalno disonantni tonovi, ali i da će se tražiti informacija ima li HDZ uistinu 76 glasova u Sabooru, ako se opozove premijera, da se okupi većina za novo preslagivanje.

15:18 Od 15 sati počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a u jednom zagrebačkom hotelu na kojoj su se pojavili svi HDZ-ovi ministri. Svi su ušli na glavni ulaz hotela, osim šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je ušao na stražnji ulaz. Nitko od HDZ-ovih dužnosnika nije davao izjave prije početka sjednice Predsjedništva te stranke.

Karamarko o Oreškoviću i prikupljenim potpisima

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je prilikom ulaska u središnjicu stranke odgovorio na nekoliko pitanja novinara Nove TV.

Tomislav Karamarko je upitan o tvrdnjama premijera Tihomira Oreškovića da su navodi koje HDZ ističe protiv njega lažni te da će se braniti u Hrvatskom saboru.

'Ne znam na što konkretno misli. Mi sad imamo Predsjedništvo pa ćemo razgovarati o svemu tome pa ćemo vidjeti što on to kaže. Mislim da su argumenti dobri, da su primjedbe argumentirane. Vidjet ćemo', izjavio je predsjednik HDZ-a.

Upitan je i je li prikupljeno 76 glasova te kako komentira sve glasnija nagađanja o izborima.

'Ja stalno govorim da su izbori ono zadnje što i mi želimo. Imamo još dane pred sobom da uspijemo dogovoriti sve da izbjegnemo izbore. To je veliki gubitak vremena, gubitak novca, gubitak energije. Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj folklor koji nikako nije dobar. I sve skupa čini mi se da nas na neki način čini manje optimističnim što nije dobro. Gospodarski procesi su pred nama, imamo predispozicije da budu dobri, da budu kvalitetni', rekao je Karamarko.

Kada se očekuje izglasavanje nepovjerenja?

'To ovisi o predsjedniku Sabora. To ćemo vidjeti i dogovoriti. Pred nama su još i neke odluke. Mogući su svakakvi obrati. Današnja politička scena je u Hrvatskoj neću reći nepredvidiva, znamo otprilike nekoliko pravaca... nastojat ćemo da što brže riješimo probleme i da smanjimo ove tenzije. Nisu dobre jer utječu na raspoloženje građana i na opće stanje', rekao je.

Komentirao je i Zdravka Marića kojeg je HDZ predložio za mandatara.

'Mislim da je dobar kandidat. Čovjek je u gospodarstvu i čovjek zna hrvatske političke prilike, što je važno u momentu i ima onu potrebnu širinu. Ja sam s njim dosta razgovarao i mislim da je to dobra priča', izjavio je Karamarko.

I za kraj je ponovno upitan ima li njegova stranka 76 glasova?


'Gledajte, mi razgovaramo, pregovaramo. Šta da vam kažem da imamo... To vam uopće ne želim reći. Ne želim kvariti neke dobro odrađene poslove', zaključio je Karamarko.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju