Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihomir Cipek

'Karamarko je politički potpuno izgorio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV govorio je o najnovijim događajima i krizi vlasti.

Tomislav Karamarko je, prema odluci Povjerenstva, bio u sukobu interesa, danas je podnio ostaku u Vladi, ali i dalje inzistira na smjeni premijera Oreškovića. Kakav rasplet očekujete?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a Tko izlazi iz starog i ulazi u novi mogući sastav Vlade? Slika nije dostupna Tko će popustiti? KAKAV RASPLET NAS OČEKUJE Svaki dan po nekoliko obrata, što je slijedeće?

Pa očekujem da će gospodin Orešković biti smijenjen. Mislim da pojedinci imaju dostojanstvo. Dakle i Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković, zato je to toliko i trajalo, ali i političke stranke imaju dostojanstvo. Dakle, ako HDZ drži do vlastitog dostojanstva teško da će se predomisliti preko noći.

Kakva je politička sudbina Tomislava Karamarka?

Mislim da to prvo treba, kad se govori o odluci Povjerenstva, dijeliti pravni i politički aspekt. To nije pravna odluka. Bez obzira kakva bila odluka Upravnoga suda koji može biti na strani Karamarka ili protiv Karamarka, politički su stvari potpuno jasne. Jasno da je on tu potpuno politčki izgorio.

Ima li ikakve šanse da Orešković ostane premijera, Most i HDZ nastave s ovom Vladom bez Karamarka i Petrova?

Kod nas su te nevjerojatne stvari moguće, no mislim da je to je dosta teško. Ako političke stranke imaju neku funkciju u parlamentarnim demokracijama, a to je da sastavljaju Vladu. A ako je HDZ protiv i ostaje kod svoje odluke da će smijeniti premijera Oreškovića, on će biti smijenjen.

Kakve su šanse da HDZ prikupi većinu za neku novu Vladu? I koliko takva većina može potrajati?

Može se nekako s tom većinom proći ljeto, no pitanje je kako ta Vlada može funkcionirati. Mislim da je glavni problem to što su Vladu ponovno sastavljali po načelima koja su se pokazala lošim. 

Kakva je sudbina Tihomira Oreškovića nakon ovoga - sutra je o njemu rasprava u Saboru, hoće li se on zadržati u poitičkom životu?

Očito je da Tihomir Orešković ima političkih ambicija, što je naravno potpuno legitimno. Dapače, dobro je da ih čovjek javno kaže, ali ako mu se izglasa nepovjerenje, vrlo teško će se nekako vratiti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene