Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer i dalje razmišlja

Karamarko: Ako premijer ne potpiše Lozančićevo razrješenje onda smo u blokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je tjedan dana otkako je predsjednica države potpisala odluku o razrješenju ravnatelja sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića.

Premijer Orešković još uvijek nije donio odluku. Ako odluči suprotno predsjedničinoj odluci, poručio je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, izazvat će blokadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O ravnatelju SOA-e SASTANAK NA PANTOVČAKU Predsjednica i premijer se sastali, dogovorili nisu ništa Slika nije dostupna Orešković će predložiti kandidata Predsjednicu brine 'nedostatak brzine' u odluci o smjeni šefa SOA-e

Vrijeme prolazi a premijer Orešković još uvijek nije supotpisao razriješenje Dragana Lozančića. Uzet će vremena, kažu u Banskim dvorima, koliko god mu bude trebalo. Nije razlog njegova odugovlačenja formiranje Saborskog odbora koji bi proveo istragu, može se čuti od ljudi bliskih premijeru, jer on ima svoje mehanizme provjere rada tajnih službi. Tomislavu Karamarku, koji drži stranu predsjednici i smatra da Lozančić mora otići, ne smeta Oreškovićevo oklijevanje.

'Premijer je očito sebi uzeo nekoliko dana dane za razmišljanje i proučavanje cijelog tog slučaja. Što je i u redu. Gđa. predsjednica je rekla da nema povjerenja u tog gospodina i to treba rešpektirati. Ja očekujem da će predsjednik Vlade to uskoro napraviti.' A što ako on odluči suprotno? 'Onda smo u blokadi. To nije dobro i vjerujem da to neće učiniti.', kazao je potpredsjednik Vlade. 

HDZ-ov stav je jasan. Nije, kažu, potrebna istraga prije odluke o smjeni. MOST pak, smatra drugačije.

'Ovaj Odbor će morati vidjeti i saslušati gospodina Lozančića da se utvrdi je li bio tu profesionalni odnos prema praćenju, slušanju, tih radnji koje su propisane zakonom ili je bilo neprofesionalnih i nezakonitih radnji. Zbog toga je vrlo bitno da se ovaj Odbor osnovao', kazao je zastupnik Mosta Miro Bulj.

A u zakonu stoji kako odbor MOŽE a ne da MORA provesti istragu nad radom tajnih službi.

'Inicijatori, to znači oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje, mogu zatražiti mišljenje Hrvatskog sabora odnosno nadležnog Odbora a to je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. To oni moraju napraviti. A da li će odbor samostalno razgovarati to će te znati nakon četvrtka', pojasnio je novoizabrani predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Odluku o razrješenju Dragana Lozančića predsjednica je potpisala prije tjedan dana. Hoće li i premijer - još se čeka.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene