Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratki dogovor

Ranko Ostojić o prvoj sjednici Odbora za unutarnju politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o zaključcima sjednice Ostojić je kazao kako je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost osoba koja jedina govori ime Odbora .

Novoizabrani predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izvjestio je u petak da je na prvoj sjednici dogovoreno kako će Odbor funkcionirati kao i da je od tajnice Odbora zatraženo da za iduću sjednicu u četvrtak pripremi raspisivanje natječaja za izbor članova Vijeća za građanski nadzor.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima... Slika nije dostupna Očekivali ga već danas Odbor za unutarnju politiku očekuje da ih Božinović izvijesti o slučaju Klancir

"Vijeće za građanski nadzor smatramo bitnim segmentom građanskog nadzora nad sigurnosnim sustavom. Također dogovorili smo se da ćemo biti spremni za četvrtak temeljem dnevnog reda razgovarati o svim ostalim točkama koje se tiču interesa članova Odbora", rekao je Ostojić novinarima.

Govoreći o zaključcima sjednice Ostojić je kazao kako je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost osoba koja jedina govori ime Odbora bez obzira na to kakav je zaključak, osim u situacijama kad netko ima izdvojeno mišljenje.

"Mi smo se danas kratko dogovorili o načinu kako će funkcionirati Odbor i dogovorili smo koje su obaveze oko čuvanja podataka", izvijestio je.

Upitan o situaciji u kojoj se očekuje odluka premijera o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te je li potrebno da Odbor provede neku istragu, Ostojić je uzvratio: "Što se tiče inicijative za smjenu čelnika sigurnosne službe prije isteka mandata, koji bi bio polovicom 10. mjeseca ove godine, inicijatori, što znači oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje, mogu zatražiti mišljenje Hrvatskog sabora odnosno nadležnog Obora za unutarnju politiku, to ne moraju napraviti. A hoće li Odbor o tome razgovarati, to ćete znati nakon četvrtka".

Atmosfera na prvoj sjednici Odbora bila je, kaže, Ostojić, konstruktivna.
"Ja sam kao predsjednik upravo pokazao da mi nije cilj nadglasavanje te da će svaka od tema, bez obzira o kome se radilo, pa čak i o meni, biti na dnevnom redu Odbora i da će biti napravljena na način kako je to propisano zakonom", rekao je.

Ostojić je na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izabran u petak prijepodne glasovima saborske oporbe i Mosta, a protiv su bili zastupnici stranaka Domoljubne koalicije.
"Nisam ništa drugo ni očekivao. SDP je ostao pri svom stavu, mjesto predsjednika Odbora pripada najzastupljenijoj stranci opozicije i zahvaljujem svima koji su imali razumijevanja, koji su shvatili da treba staviti zakon na prvo mjesto", komentirao je Ostojić.

Dodao je kako će se svima koji su mu dali podršku dokazati kroz ozbiljan rad u Odboru.

Na pitanje osjeća li to kao svoju veliku pobjedu, odgovorio je kako nikad nije euforičan. "Ne bih to gledao na taj način, kao što ni izglasavanje 'protiv' ne smatram nikakvim svojim porazom. Vjerujem da sam to zaslužio svojim ponašanjem. Ja se promijenio nikada nisam i mislim da je to jedna pozitivna crta", rekao je Ostojić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene