Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE O STRUJANJIMA ZRAKA

Što ga čini tako posebnim i kako utječe na ljetno vrijeme? Pogledajte impresivan 3D prikaz o posebnom meteorološkom fenomenu

Aktualno Galerija Darijo Brzoja o vjetrovima - 4 Darijo Brzoja o vjetrovima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Darijo Brzoja o vjetrovima - 3 Darijo Brzoja o vjetrovima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Darijo Brzoja o vjetrovima - 2 Darijo Brzoja o vjetrovima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Darijo Brzoja o vjetrovima - 1 Galerija 1/4 >>
Mnogima smo ljeti omiljena destinacija i zbog lijepog vremena. Posebno jedriličarima koji uživaju u našem maestralu. Priču s mirisom mora i zvukom Olivera Dragojevića, o našem omiljenom ljetnom vjetru pripremio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Živimo u jednom od najljepših komadića svijeta: topla mediteranska klima poput magneta tisućama godina privlači ljude u ove krajeve.

Za lijepog ljetnog vremena, pred zoru na obali možete osjetiti miris lavande, smilja i drugog aromatičnog bilja koje kilometrima s kopna i otoka raznosi burin, ugodan noćni vjetar koji nastaje tek zbog nejednolike razlike u temperaturi kopna i mora.

Počne puhati kasno navečer, a prestaje ujutro izlaskom sunca. Za lijepog vremena vjetar na Jadranu ide za suncem: cum sole, kažu "priko škoja".

Kako sunce raste nad horizontom, vjetar mijenja smjer i u poslijepodnevnim satima dok se ova zlatna kugla spušta na zapad, vjetar puše s mora. Taj se naziva zmorac. Ljeti se taj dnevni vjetar sljubi s etezijama, na Sredozemlju nadaleko poznatim sezonskim strujanjima, pa nastaje maestral.

Pročitajte i ovo Zgrada MORH-a do 15. kolovoza Zaposlite se u MORH-u! Ovo su radna mjesta koja treba popuniti

Najpoznatiji je vjetar lijepog vremena, omiljen stanovnicima Jadrana, ali i mnogim jedriličarima. Primorci ga vole jer za ljetnih žega donosi lagano osvježenje, a jedriličari jer puše jednoznačno i postojanog je smjera.

Na sjevernom Jadranu pod jačim utjecajem zmorca maestral puše od mora prema kopnu. Južnije i na otvorenom moru pod snažnijim utjecajem etezija maestral puše iz smjera sjevera, odnosno sjeverozapada.

Etezije su najrazvijenije krajem lipnja, u srpnju i kolovozu, a prestaju sredinom ili potkraj rujna. Nastaju pod utjecajem razlike tlaka između azorske anticiklone i arabijske ciklone, odnosno Karachi – depresije.

Stari Grci vjerovali su da je vrijeme za udaljenije plovidbe stiglo upravo kad se uspostavi etezijsko strujanje.

Kao najavu, gledali su u istočno nebo, pred izlazak sunca i čekali pojavu zviježđa Plejade, odnosno Sedam sestara, a to se događalo u svibnju i služilo baš kao dobra odrednica početka etezijskog strujanja.

Za lijepog stabilnog vremena u ljetnim mjesecima, maestral obično počinje oko 10, 11 sati ujutro i potraje sve do zalaska sunca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problemi Skoro kao u Hitchcockovu filmu: Gradić teroriziraju opasne ptice - "Lebdio je pokraj njegove glave pokušavajući ga uhvatiti"

Zbog osvježavajućeg učinka u vrelim ljetnim danima gradske ulice naših starih jadranskih gradova otvarale su se smjeru maestrala kako bi svjež dašak tog vjetra nesmetano prolazio gradom.

Lijep je primjer za to stara jezgra Korčule, a poznata mjesta jačeg maestrala su Zadarski, Hvarski, Viški, te, naravno, Korčulanski i Lastovski kanal.

Izmjena dnevnog i noćnog vjetra izuzetno je korisna jedriličarima u inače mirnim ljetnim danima jer poznavajući tu dinamiku može se lijepo jedriti.

U zoru s burinom uz mirise lavande, poslijepodne uz maestral, u predvečerje dok puše zmorac. Mnogi će reći, najljepša su to iskustva našeg Jadrana. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene