Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najava Tomaševića

"Do kraja iduće godine na zagrebačkim krovovima 100 solarnih elektrana"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Lucija Ocko/Cropix
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će do kraja iduće godine Grad Zagreb instalirati sto solarnih elektrana na gradske krovove.

U Domu za starije osobe Trešnjevka u četvrtak je puštena u trajni pogon sunčana elektrana izgrađena u sklopu projekta SOLIZAG pri čemu je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će do kraja iduće godine Grad Zagreb instalirati sto solarnih elektrana na gradske krovove.

"Radi se o velikom iskoraku Grada Zagreba u ostvarivanju vizije Zagreba kao niskougljičnog i zelenog grada", rekao je Tomašević obilježavajući početak rada elektrane.

Istaknuo je da je ukupna snaga instaliranih elektrana na krovovima javnih zgrada od 2021. godine povećana s svega 0.7 megawati na 2.5 megawata, odnosno za 3.5 puta u odnosu na stanje koje su naslijedili.

Precizirao je da je pred ugovaranjem još 16 elektrana snage 1.4 megawata po PPA modelu koji podrazumijeva da početna ulaganja snosi privatni investitor, a da kasnije postrojenja postanu vlasništvo Grada.

Do kraja sljedeće godine u planu su, kako je pojasnio, još i 52 elektrane ukupne snage 5 megawata financirane iz proračuna grada Zagreba putem zajma Europske investicijske banke (EIB), te oko 20 elektrana snage oko 4 megawata koje će izgraditi gradska tvrtka Zagrebački sunčani krovovi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome"

"Ukupno je to oko 100 elektrana snage oko 13 megawata do kraja sljedeće godine, što je povećanje od čak 20 puta u odnosnu na stanje koje smo zatekli 2021. godine", naglasio je Tomašević.

Projekt SOLIZAG za cilj ima povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba. Vrijednost mu je preko 1.1 milijun eura, uz 85 posto sufinanciranje iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora, tj. Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 5 Mišljenje ustavnih stručnjaka Milanović sprema još jedan šok? Evo koji su mogući scenariji i tko bi od toga imao najviše koristi

Kroz projekt su postavljene sunčane elektrane na osam gradskih objekata na dvjema lokacijama Doma za starije osobe Trešnjevka, kao i na bazenima Utrine, Jelkovec i Svetice, SOC-u Jakuševac, Dječjem vrtiću Trnsko te Klinici za psihijatriju sv. Ivan., što će značajno smanjiti račune, povećati energetsku učinkovitost, i smanjiti emisije CO2.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene