Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike ne prestaju

Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Aktualno Galerija Sustav plaća - 3 Sustav plaća - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ministar Ivan Malenica Ministar Ivan Malenica Foto: Dnevnik Nove TV Sustav plaća - 4 Sustav plaća - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sustav plaća - 2 Galerija 1/4 >>
Sindikati su kritizirali veliku reformu sustava plaća u državnim i javnim službama, a posebno ističu nezadovoljstvo zbog uvođenja sustava ocjenjivanja i nedostatka informacija o koeficijentima koji će se mijenjati.

Veliku reformu sustava plaća u državnim i javnim službama sindikati su dočekali kritikama. Imaju niz zamjerki - ne sviđa im se ni uvođenje sustava ocjenjivanja, a ponajviše to što zakon od nove godine stupa na snagu, a još nemaju uvid u koeficijente koji se mijenjaju.

Da je pravedniji novi sustav plaća učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Bukovac Marija Veronica Cvjetković ne vjeruje: "Ono što se sprema nije nitko vidio, sve se nešto čuje, što saznate sa strane i već ono malo što smo saznali ne možemo biti zadovoljni jer naši koeficijenti daleko su ispod svih ostalih."

Nemaju uvid u koeficijente drugih

Ona ne zna ni kakve će im biti plaće u usporedbi s drugima, spominje i premijera.

"On bi dobio čak koeficijent 5, a mi obični učitelji bismo bili na 1,9 pa se ja pitam gdje je tu pravičnost s obzirom na visinu obrazovanja, isto tako znamo da bi ravnatelj odletio u nebesa u odnosu na nas učitelje, što nije nimalo pravedno", tvrdi učiteljica.

U školskom sindikatu dobili su uvid samo u dio koeficijenata.

"Nije 100 eura za baciti, osobito s našim plaćama, međutim to je daleko manje od onoga što se obećavalo. Uz sve to, učitelje boli da će oni proći lošije od svih drugih", rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Sporno mu je i što nema uvid u to kakvi su koeficijenti u drugim javnim službama, ali i novi sustav ocjenjivanja.

"Nakaradan sustav ocjenjivanja, dobili smo radnike koji će još biti konfrontirani, dobit ćemo ravnatelje koji neće znati kako ocijeniti radnike, a da budu zadovoljni", zaključio je Stipić.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nezadovoljnima je odgovorio kako je cilj ocjenjivanja rata plaće.

"Imamo pet razreda ocjena i ona srednja ocjena kojoj ne postoji ograničenje broju koji se može dati također dovodi do povećanja plaće, dakle nama je cilj ocjenjivanja rast plaća", rekao je ministar.

Problemi i u zdravstvu

Nezadovoljnih novim izmjenama nema samo u školstvu. U zdravstvenim institucijama ocjenjivanje stanja, koje bi u konačnici dovelo do povećanja plaće, također nije bajno.

"U javnom zdravstvu jako je teško mjeriti jeste li vi s malo više ili malo manje osmijeha nekome pristupili ili ste nekog malo jače okupali ili nekoga slabije. Mislim da će to biti jako teško provedivo", upozorila je Gordana Miškulin, medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Podsjetila je i da medicinske sestre rade u otežanim uvjetima: "Vrlo je važno da se ne zaboravi baš u ovom slučaju da medicinske sestre i zdravstvo imaju svoje specifične uvjete rada i da na to ne mogu drugi gledati s recimo nekom ljubomorom."

Suci spremni na novi bijeli štrajk

Suci pak čekaju pregovore s ministrom koji kasne. Spominju ponovnu mogućnost bijelog štrajka na sudovima.

"Sad su upravo u tijeku doista intenzivni razgovori, ovih dana doista, tako da mi čekamo ishod tih razgovora. Ako i kad se odlučimo ponovno na mjere upozorenja odmah ćemo obavijestiti javnost. U ovom trenutku smo usredotočeni na razgovore", istaknula je sutkinja Ivana Bilušić.

Ministar uvjerava da će plaće rasti, neće biti smanjivanja: "Ne bi trebali imati razloga za brigu jer je cilj imati javnu službu i upravu koja je privlačna za nove službenike i namještenike, a jedan od aspekata je veća plaća."

Najavljena povećanja plaća, 250.000 zaposlenih u državnim i javnim službama, mogu očekivati u travnju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene