Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbjegnite prijevare

Počela je groznica sezonskih sniženja, a ovi su podaci krunski dokaz inflacije

Aktualno Galerija Anja Perković Anja Perković Foto: DNEVNIK.hr Inflacija; ilustracija - 1 Inflacija; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija; ilustracija - 2 Inflacija; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zimsko sniženje - 4 Zimsko sniženje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zimsko sniženje - 3 Galerija 1/7 >>
Počela su zimska sniženja. Popusti u trgovinama kreću se od 20 do 50 posto. Sniženja u online prodaji krenula su i ranije. Što se kupovalo na prvom danu sniženja doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Na izlozima 30, 50 pa i 70 posto popusta. Počela su zimska sniženja.

"Dosta dobro! Ima nešto popusta", rekla je Božica iz Zagreba, dok je Sanja ipak nešto nezadovoljnija. 

"Što je prije bilo skupo, smanjili su cijenu, pa sad ispada kao da su nešto dali. Ništa, ni u odjeći, knjigama, apsolutno sve nerealno. Ne možete jedan wc papir izjednačiti s kilom mesa", poručila je. Ovo je tek početak, jer sniženja traju do 27. veljače. Potrošačima trikova za pametnu kupnju nikad dosta.

"Treba obratiti pozornost na cijenu, je li popust dobro obračunat, da pregledaju proizvode ako se radi o fizičkoj trgovini, imaju pravo reklamacije, posebno na materijalni nedostatak. Ako to žele zamijeniti, moraju u dogovoru s trgovcem", naglasio je predsjednik Udruge potrošača Igor Vujović.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji Iz minute u minutu Novi veliki prosvjed u Beogradu, oglasio se Vučić: "Sveta je narodna volja..."

U drugom krugu sniženja, nakon Nove godine, prestaje i obaveza iskazivanja dvojnih cijena. Kuna ipak neće nestati preko noći.

"Mi ćemo artikle koji ima dvojnu cijenu ostaviti kao dvojno iskazanu, a od 1. siječnja prelazimo samo na eure, znači sva roba koja dođe nakon 1. 1. bit će iskazana samo u eurima", objasnila je voditeljica prodaje Tihana Sekulić.

Cijena samo u eurima bit će od prvog u online prodaji, a s njom uvijek treba biti na oprezu. Za početak provjeriti trgovca je li i gdje registriran.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadržana na liječenju Djevojčicu udario vlak, u teškom je stanju: Policija objavila uzrok nesreće

"Preko društvenih mreža nikako. Najčešće se dogodi da to uopće nije trgovac, nego je nekakva Facebook stranica koju je neka privatna osoba otvorila i onda mu se uplati na račun i nema robe, proizvoda ni novca", dodao je Vujović.

Baš tako je osoba iz Opatije uplatila gotovo 7500 eura za traktor na internetskom oglasu i ostala bez novca i traktora, policija slučaj istražuje, kao i brojne druge koji su se opekli misleći da plaćaju malu cijenu, a platili su najskuplje.

Krunski dokaz inflacije

Uživo iz APIS-a javila se reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković koja je rekla da, ako je suditi po gužvama po trgovačkim centrima i punim vrećicama, blagdanska potrošnja nije gotova.

Kada se govori o računima reporterka je protumačila grafiku na kojoj se u realnom vremenu može vidjeti broj fiskaliziranih računa tijekom dana.

"Možemo vidjeti kako je vrhunac izdanih računa bio između 10 sati i 11:30. U tom periodu u jednom trenutku broj fiskaliziranih računa je iznosio više od 100.000 u sekundi", objasnila je i dodala da je to tek dio podataka koji se prati u realnom vremenu.

Pročitajte i ovo Mesut Hancer drži dvoju kćer pod ruševinama nakon razarajućeg potresa u Turskoj, 7. veljače 2023. Patnja, beznađe, ali i nada VELIKA GALERIJA Od prirodnih katastrofa do ratnih tragedija: Ovo su fotografije koje su obilježile 2023. godinu

"Ključni dokaz inflacije može biti broj fiskaliziranih računa koji je za jedan posto veći u odnosu na isto razdoblje lani, a iznos tih računa veći je za 15 posto. To je tek podatak za prosinac, do Božića. Osim toga, prema podacima Porezne uprave, tjedan prije Božića potrošnja je bila za 25 posto veća, nego za isto razdoblje lani", istaknula je reporterka.

Kada se govori o kupovini, stručnjaci savjetuju da se kupuje pametno, planirano, a kod sniženja treba biti oprezan i iskoristiti ih za velike stvari koje se isplati uloviti na sniženju, rekla je za kraj reporterka Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene