Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dodatak

Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Sindikati javnih i državnih službi prihvatili su Vladinu ponudu o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, čime će osnovica u tom sektoru već od listopada porasti za pet posto, a dogovoreni su i veći iznosi božićnice i uskrsnice.

Deset od jedanaest reprezentativnih sindikata javnih službi te Sindikat policije Hrvatske ispred državnih službi prihvatili su ponudu Vlade i pristupit će potpisivanju dodatka III. TKU-a.

Novim dodatkom sindikati su s Vladom dogovorili rast osnovice za pet posto u javnim i državnim službama. Ugovoren je povećan iznos božićnice, koja će sada iznositi 300 eura, a prvi put u Kolektivni ugovor ušla je i uskrsnica u iznosu od 100 eura.

"Ovo je tek prvi dio borbe", rekao je Jere Bilan, glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Otvorenje DC Northa Milanović oštro o odlasku Sauche u zatvor: "Dabogda sudili tako njihovoj djeci"

Veća osnovica na plaći za listopad

Vlada je svoju konačnu ponudu sindikatima predstavila prošlog petka. Ponudu su prihvatili svi sindikati koji su sudjelovali u pregovorima, osim Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, no njegovo odbijanje neće utjecati na potpisivanje dodatka TKU-a.

"Već na plaći za listopad vidjet će se povišenje osnovice za pet posto", istaknuo je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdivši da su kao najveći sindikat državnih službi prihvatili ponudu.

No dogovor sa sindikatima postignut je zapravo na obećanju da će pravi rast plaća ići kroz novu kroz novu Uredbu o koeficijentima, koja bi trebala na snagu stupiti najkasnije do 1. ožujka sljedeće godine.

Jagić je najavio da će se nastaviti razgovori o rastu terenskog dodatka i dnevnica za policijske službenike, a osjetno povećanje plaća u državnim službama očekuje kroz novi Zakon o plaćama i uredbu o koeficijentima.

Još tijekom pregovora o novom dodatku TKU sindikati državnih službi najavili su da im je prioritet novi Zakon o plaćama i uredba o koeficijentima. Od Vlade su dobili jamstva da će se najavljenim povećanjem koeficijenata kroz Zakon o plaćama ispraviti nepravde i izjednačiti koeficijenti s onima u javnim službama.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak istaknuo je da su, uz povećanje osnovice, božićnice i uskrsnicu, izborili i da regres postane sastavni dio kolektivnog ugovora.

"Tako da će to očekujemo biti 15 do 17 posto, neki će dobiti više od 20 ili 25 posto, ovisno o koeficijentu. Ali za nas je bitno to da više nitko neće imati plaću ispod 800 eura, pa neće biti ni korekcija do minimalne plaće", izjavio je Topolnjak.

Ako do ožujka ne bude novih koeficijenata, ide se u nove pregovore o osnovici

U kolektivni ugovor ušao je i dogovor između Vlade i sindikata da se, ako nova uredba o koeficijentima ne bude donesena do 1. ožujka iduće godine, otvore novi pregovori o osnovici.

Uredba bi, bude li sve po planu, na snagu stupiti u ožujku iduće godine. To je jedan od razloga zbog kojih je Sindikat Preporod, jedini od 11 sindikata, bio protiv ove Vladine ponude.

"12 posto je ipak na dugom štapu, to je tek prvog ožujka. Očito je da su članovi ipak očekivali sad i odmah i da ih nije zadovoljila ova odgoda", poručio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Ponudu je prihvatio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, izvijestili su u priopćenju i poručili kako očekuju da ih Vlada u što kraćem roku upozna s novim sustavom koeficijenata u znanosti i visokom obrazovanju.

Pročitajte i ovo Pogled iz Sderota na Gazu Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelska vojska objavila jezivu snimku: "Javljam ti se s mobitela Židovke. Ubio sam nju i njezinog muža." Netanyahu: "Stojimo pred sljedećom fazom, ona dolazi"

"Nužan je rast koeficijenata svih radnih mjesta u sustavu, pri čemu ćemo poseban naglasak staviti na rast plaća mladih, a nećemo dopustiti ni daljnje zanemarivanje najiskusnijih u sustavu, od kojih se očekuje da implementiraju brojne reforme", poručio je glavni tajnik sindikata Matija Kroflin.

Dio sindikata proveo je referendumsko izjašnjavanje članova, a u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama 61 posto prihvatilo je ponudu Vlade, potvrdila je Hini predsjednica sindikata Nada Lovrić.

Referendumu, koji je trajao do 11 sati u utorak, pristupilo je 7768 članova sindikata, a za prihvaćanje ponude prevagnula je najava da bi novom uredbom o koeficijentima nastavnicima trebale rasti plaće za oko 12 posto, istaknula je Lovrić.

Ponudu je prihvatilo i 82 posto članova koji su se odazvali na referendumsko izjašnjavanje u Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, kaže predsjednica sindikata Jadranka Dimić.

No ponuda Vlade nije bila dovoljno primamljiva članovima sindikata Preporod. Od 7251 člana, njih 64 posto nije prihvatilo ponudu, pa Školski sindikat Preporod neće potpisati dodatak III. TKU-a, izvijestili su u utorak u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene