Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene skočile za 25 posto

Tko je kriv za poskupljenje stanova? Cijene stanova su sve veće, evo koji grad je rekorder

Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predrag Štromar, ministar graditeljstva (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Cijene novih stanova u Zagrebu posljednjih su godinu dana veće za čak 25 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Uz rast BDP-a i nedostatak kvalitetne novogradnje, struka za poskupljenje najviše krivi Vladu i njezine subvencije za stambene kredite. Resorni ministar Štromar odbacio je te optužbe i najavio nove natječaje za iduće tri godine.

Kada se promotri trenutačno stanje na tržištu stanova, apsolutni rekorder je Dubrovnik, s prosječnom cijenom kvadrata od približno 3.150 eura. Cijena u Splitu je oko 2.100 eura, a u Zagrebu kvadrat stana košta oko 1.700 eura. U Rijeci košta oko 1.580 eura, dok u Osijeku prosječno stoji 950 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Ilustracija prijave od 8. ožujka Vrijeme je da se pripremite: Objavljeno koje će banke davati subvencionirane kredite i po kojoj kamati

Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stanovi su sve skuplji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

No, ako se pogleda samo novogradnja, cijene diljem Hrvatske rapidno rastu. Primjerice, u Zagrebu su u posljednjih godinu dana novi stanovi poskupjeli za čak 25 posto. Primarni uzrok za poskupljenje struka vidi u loše postavljenim kriterijima za dobivanje državne subvencije. Prošle godine više od trećine njih otišlo je Zagrepčanima.

"Nadamo se da se APN kakav je bio prošle godine više nikad neće dogoditi. Donio je rast cijena koji nikome ne odgovara", rekao je Boro Vujović iz Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK.

Resorni ministar se ne slaže.

"Ja mislim da ta mjera nije prouzrokovala poskupljenje. Te su potrebe postojale na tržištu. Natječaj ćemo ponoviti na jesen sljedeće tri godine", rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva (HNS).

No Štromar priznaje kako će određenih promjena u kriterijima ipak biti.

"Htjeli bismo subvencije davati prema indeksu razvijenosti. Veću subvenciju želimo dati onima s manjim indeksom razvijenosti, a to su ruralni krajevi", rekao je Štromar.

Novi zakon uskoro će u javnu raspravu, nakon koje će biti poznati svi novi kriteriji za dobivanje državne subvencije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene