Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRTOGLAVE CIFRE

Može li si itko ovo priuštiti? Objavljena prosječna cijena četvornog metra novog stana u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabilježene su značajne razlike prosječne cijene četvornog metra novih stanova iz programa poticane stanogradnje (POS) u odnosu na one "obične".

Oni koji planiraju kupnju krova nad glavom dobro prate kretanje cijena na tržištu nekretninama. Državni zavod za statistiku objavio je podatke za prošlu godinu uspoređujući ih s 2016. i 2015. Promjena ide u korist prodavatelja stambenih jedinica. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Cijene nekretnina - 3 Hrvatska je rekorder "Čim se iskopa rupa, prodaju se svi stanovi": Stručnjakinja otkriva hoće li cijene nekretnina i dalje rasti

Prosječna cijena četvornog metra stana u 2017. bez POS-a iznosila je 11.128 kuna, dok je prosječna cijena četvornog metra POS-ova stana iznosila 8132 kune, izvijestio je Državni zavod za statistiku. 

Prosječna cijena po četvornom metru svih prodanih stanova iznosila je 10.734 kune. Skuplji od prosjeka je Zagreb, u kojem je cijena četvornog metra iznosila 12.098 kuna.  

Kad se osvrnemo na nekoliko proteklih godina, primjetan je porast prosječne cijene kvadrata. Pritom DZS izdvaja dva kriterija za izračun: jedan je prosjek cijene kvadrata svih prodanih stanova, a drugi je prosjek cijene kvadrata novih stanova koje su prodavale pravne osobe, odnosno prosjek cijene kvadrata POS-ovih stanova.

Ako pratimo kriterij prosjeka cijene kvadrata svih prodanih stanova, godine 2011. počeo je pad cijene koji je trajao nekoliko godina, naglašen gospodarskom krizom koja je smanjila kupovnu moć građana. Tako je te godine četvorni metar stana koštao 11.764 kuna, godine 2012. cijena je pala na 11.570 kuna, da bi u 2013. pad bio još veći te je prosječna cijena kvadrata iznosila prilično niskih (za promatrano razdoblje) 10.426 kuna. Godine 2014. počinje pak lagani rast, no 2016. godine opet pada na rekordne 10.034 kune po kvadratu. Naglašavamo kako je riječ o prosjeku cijene po četvornom metru za sve prodane stanove.

Po kriteriju prosjeka cijene kvadrata novih stanova koje su prodavale pravne osobe stvari su nešto drugačije. Cijena četvornog metra novog stana stabilna je i kreće se oko 11 tisuća kuna. U zadnje četiri godine najveća je bila 2015., kad je za kvadrat novog stana trebalo izdvojiti 11.378 kuna, a najniža 2016. godine, kada je m2 novog stana koštao 11.027 kuna.

Zagreb odskače od prosjeka, ali ne u korist kupaca

POS-ovi stanovi pak, logično, imaju nižu cijenu kvadrata, ali i kod njih se može pratiti promjena cijene. Tako je prošle godine prvi put cijena po m2 prešla 8000 kuna i iznosila je 8132 kune. U prethodnim godinama POS-ovim kvadratima cijena je eksponencijalno rasla - godine 2014. iznosila je 7567 kuna, godine 2015. bila je 7748 kuna, godine 2016. m2 POS-ova stana koštao je 7806 kuna, da bi lani došlo do prilično velikog skoka.

Od državnog prosjeka uočljivo odskače Zagreb. U glavnome gradu prosječna cijena kvadrata svih prodanih stanova iznosila je lani 12.098 kuna, prema 10.734 kune državnog prosjeka. Kad je o novim stanovima riječ, Zagreb opet prednjači - državni je prosjek 11.128 kuna, a u Zagrebu 12.164 kune. POS-ovi stanovi ne bilježe toliku razliku - državni je prosjek 8132, a u Zagrebu 8143 kune po m2.

Iz ovih podataka možemo zaključiti da cijene novih stanova u Hrvatskoj, kao i onih POS-ovih, polako, ali sigurno rastu. Pitanje je samo koji će kupci biti dovoljno kreditno sposobni da ih si priušte, s obzirom na izmjene Ovršnog zakona koje su mnoge građane s prosječnim primanjima onemogućile ili im u najmanju ruku znatno otežale kupnju nekretnine pomoću kredita.

"Predviđa se da će doći do pada cijena jer jednostavno kupci neće više moći dobiti dovoljno kredita da bi mogli kupiti te nekretnine", rekao je nedavno za Novu TV Ivica Šantek, vlasnik agencije nekretninama u Zagrebu. Agenti zato smatraju da će početkom godine cijene i dalje biti visoke, no već za mjesec, dva mogle bi pasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene