Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Subvencioniranje stambenih kredita

Raspodjela novca za subvencioniranje stambenih kredita: 75 posto za stanove, 25 posto za kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći će dio, 75 posto, biti namijenjen za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinom banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava, objavilo je u petak Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

"Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar donio je odluku o raspodjeli sredstava osiguranih za subvencioniranje kredita, kojom se ukupna sredstva namijenjena za subvencioniranje stambenih kredita dijele u omjeru 75 posto namijenjenih kupnji stana i 25 posto namijenjenih za kupnju ili izgradnju kuće. Ovakva odluka donesena je kako bi se omogućilo sudjelovanje u subvencioniranju i stanovnika iz onih područja Republike Hrvatske gdje je slaba ponuda stanova te kako bi se na taj način potaknula ravnomjernija dostupnost korištenja ovog vladinog programa", objavilo je Ministarstvo na svojim internet stranicama u dodatnim pojašnjenjima o prikupljanju i obradi zahtjeva u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja će od ponedjeljka, 4. rujna početi zaprimati zahtjeve za subvencioniranje.

Pročitajte i ovo APN subvencije za stanove od rujna - 4 osigurano 10 milijuna kuna Dobre vijesti za mlade koji ove jeseni planiraju kupnju stana: Doznajte kad počinju prijave na natječaj za sufinanciranje stambenih kredita i što vam je sve potrebno Ministar Predrag Štromar gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) "Potražnja i potrebe su velike" Je li zbog subvencija nastao kaos na tržitu nekretnina? Štromar za Dnevnik Nove TV: "Balon neće puknuti, neće biti tog buma"

Spomenutom odlukom ministra se, također, raspoređuju i sredstva po kreditnim institucijama - ograničava se isplata ukupno najviše do 20 posto osiguranih financijskih sredstava predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj kreditnoj instituciji odnosno banci. Takva raspodjela omogućit će pravedniju raspodjelu predviđenih novčanih sredstava, tumače u Ministarstvu.

Subvencioniranjem stambenih kredita država pomaže građanima u otplati stambenih kredita prve četiri godine te će putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za tu je namjenu u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna.

Zaštitari će brinuti o redoslijedu i evidentirati vrijeme dolaska

APN je danas u medijima i Narodnim novinama objavio oglas o početku zaprimanja zahtjeva, u kojem podsjeća da će se zahtjevi razmatrati prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.

APN je u cilju što transparentnijeg i učinkovitijeg zaprimanja zahtjeva, a zbog očekivanog velikog interesa prvi dan, u ponedjeljak, 4. rujna, odradila i određene pripremne aktivnosti, objašnjavaju iz Ministarstva.

"Između ostaloga, angažirana je usluga zaštitara iz poslovnog tornja Zagrepčanka koji će se brinuti o redoslijedu dolazaka u i ispred poslovne zgrade te svaku osobu (dostavljača poslovne banke) koja pristupi u i ispred poslovnog tornja, evidentirati (sat i minuta dolaska, ime i prezime, kao i pošiljatelja - poslovnu banku čiju dostavu vrši) te dodijeliti joj redni broj dolaska sukladno kojem će biti ispraćena do prostorija APN-a kad se za to ispune uvjeti odnosno nakon što poslovni toranj otvori svoja vrata. Nadalje, početkom radnog vremena u 7:30 dostavljači po ustrojenom redoslijedu zaštitara, jedan po jedan, ulaze u službene prostorije APN-a i na recepciji im se uručuje broj po kojem se pozivaju u prostorije urudžbenog odjela i predaju zahtjeve", navodi se u objašnjenjima, uz napomenu da je APN uputio i poziv GONG-u da prati sam tijek postupka zaprimanja zahtjeva.

Za subvencionirane kredite mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po metru četvornom. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.

Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine.

Maksimalan iznos kredita ograničen je na 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa, ali se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine ne može biti veća od 3,75 posto godišnje.

U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet od najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje produljuje se za godinu dana, a za svako rođeno ili posvojeno dijete za dvije godine.

Po predaji zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita, odabrana banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u.

Potom APN utvrđuje je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banci.

Početkom ovog tjedna je objavljeno da će u subvencioniranju kredita sudjelovati 10 banaka - Hrvatska poštanska banka (HPB), Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka (ZABA), Privredna banka Zagreb (PBZ), Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisen bank Austria.

Ministar Štromar tom je prigodom ustvrdio da je velika većina banaka ponudila "značajno manju" kamatnu stopu od maksimalnih 3,75 posto.

Inače, najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudo najnižu kamatnu stopu za kunske kredite - 3,35 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene