Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi željno iščekuju mogućnost proglašenja osobnog bankrota, no trnovit je put do otplate dugova, a život sa stečajnim upraviteljem nije nimalo lagan.


U pripremi je Zakon o osobnom bankrotu. Bankrot će se moći proglasiti nad svakom osobom koja je insolventna ili koja u posljednja tri mjeseca duguje više od 30 tisuća kuna.

Osobni bankrot pokušat će se najprije riješiti izvansudskim putem. U posebnom savjetovalištu radi se otplatni plan, a ako se dužnik na njega ogluši ili ne pristane, ide se na sud koji mu imenuje stečajnog upravitelja.

Vezani članci Arhiva, suđenje za Fimi mediju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Stečajni upravitelj unovčio bi imovinu Fimi medije: Ovo je ostalo od tvrtke koja je punila crni fond HDZ-a Ilustracija (Foto: Informer) Zašto projekt osobnog bankrota nije uspio: Blokiranih više od 300 tisuća, a samo ih se 16 dogovorilo s vjerovnicima

Po sadašnjem prijedlogu zakona, s jedne strane popisala bi se sva dugovanja, s druge strane - sva primanja i nekretnine. Stečajni upravitelj izračunao bi koliko se uopće duga može vratiti, dok bi se preostali dug - po strogim kriterijima - otpisao.
 

Upravitelj dužnika može iseliti iz kuće u manji stan, prodati mu automobil, mobitel, sve što smatra luksuzom i što smatra da ne treba imati sve dok ne otplati dug.

Dužniku se prati i strogo kontrolira svaka kuna koja mu sjeda na račun. Ako je, primjerice, obrtnik zapao u probleme, upravitelju koji ga nadzire morat će dokazati da može i dalje raditi i biti u plusu kako mu ovaj ne bi, recimo, prodao, strojeve. Ako je dužnik osoba bez posla, mora dokazati da aktivno traži posao, da radi sezonske poslove i sl. Ukratko, život sa stečajnim upraviteljem nije nimalo lak.

'Izlaz ne vidim, bojimo se i poštara'

Ono što je sporno Udruzi Blokirani je 800 kuna, tzv. financijski minimum, s kojim bi osoba u osobnom bankrotu trebala živjeti mjesec dana i to nekoliko godina.

U Sloveniji osobni bankrot mogu pokrenuti dužnik, vjerovnik ili radnik u poduzeću kojemu ne isplaćuju plaću. Svake godine, od 2008. kada je uveden, u Sloveniji osobni stečaj zatraži oko 1000 ljudi. I zanimljivo, posljednjih godina u Sloveniji se u osobnom bankrotu našlo mnogo istaknutih slovenskih poduzetnika ali i bivših političara.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook