U šest gradova diljem Hrvatske u srijedu se okupljaju odgojitelji i zaposleni u vrtićima koji žele upozoriti na loše izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje sindikati, strukovne udruge i akademska zajednica smatraju izrazito štetnim.

Galerija Prosvjed odgojitelja u Zagrebu - 1 Prosvjed odgojitelja u Zagrebu - 2 Prosvjed odgojitelja u Zagrebu - 3 +1 Prosvjed odgojitelja u Zagrebu - 4

Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin kazala je kako su se okupili u srijedu jer se u Saboru raspravlja o izmjenama i dopunama zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

"Mi sa tim zakonom nismo zadovoljni. On je mijenjan šest puta i svaka promjena nije donijela ono što smo zahtijevali kao struka", kazala je te istaknula kako su se stručnjaci u posljednja dva mjeseca otvorenim pismima izjasnili kako "ovakve izmjene zakona čine dodatnu štetu, produbljuju diskriminaciju i rade nešto što nije dobro za našu djecu".

Kaže i kako prosvjeduju jer nisu uspjeli ništa postići dogovorno i zato su izašli na ulice, a to će ponoviti koliko god puta bude potrebno.

Odgojitelji najavili prosvjed Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

Mirni prosvjedi održavaju  se u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu. Organizatori koje čini inicijativa četiriju sindikata i pet udruga, poručuju da najavljene zakonske izmjene ne donose rješenja za probleme u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ispravljaju višestruku diskriminaciju djece, roditelja, odgojitelja i zaposlenih u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, već ih produbljuju.

Odgojitelji najavili prosvjed Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

Turković Gulin je i ranije upozorila je da su izmjene štetne za svako dijete u Hrvatskoj, poručivši da neće dopustiti ukidanje državnog pedagoškog standarda, što je okvir kojim djeci jamče zaštitu prava u vrtićima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju