Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo Karamarko pa Petrov

NIZ SASTANAKA NA PANTOVČAKU Kod Predsjednice bili i Petrov i Karamarko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas s premijerom Tihomirom Oreškovićem te s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom. Osim njih, na sastanku s Predsjednicom bili su i potpredsjednici Vlade Božo Petrov i Tomislav Karamarko.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak tijekom dana primila je na Pantovčaku prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a potom i potpredsjednika Vlade Božu Petrova, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice, a informirali su je o situaciji u Vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUPROTNI POGLEDI Razgovori kod Predsjednice: "Ovo nisu konzultacije" Slika nije dostupna ZAVRŠENE KONZULTACIJE, VEĆINA ŽELI IZBORE POČETKOM RUJNA PREDSJEDNICA 'Apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava o raspuštanju Sabora održi što prije'

Potpredsjednici Vlade informirali su predsjednicu Republike o situaciji u Vladi, kažu na Pantovčaku, ne želeći davati druge pojedinosti razgovora.

I s Oreškovićem o aktualnoj političkoj situaciji

'Predsjednica je povukla logičan potez jer je svjesna da je kriza vlasti na vrhuncu i da je u ovom trenutku vlast u Hrvatskoj gotovo paralizirana. Stoga iako nije bio danas najavljen njezin sastanak ni u Uredu premijera ni u njezinom uredu on nije nikakvo iznenađenje jer je Predsjednica očito htjela iz prve ruke čuti kakvo je stanje u državi, koji su mogući raspelti jer očito je da se nešto mora mijenjati. U Uredu predsjednice smatraju kako nacionalna sigurnost nije ugrožena', izvijestio je o događanjima na Pantovčaku reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. Kako je potvrđeno za Dnevnik Nove TV, premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastali su se danas i razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji.

Željko Reiner je za Novu TV potvrdio da je razgovarao s predsjednicom te da je tema bila 'stabilnost hrvatske države'. Grabar Kitarović već je ranije istaknula da će biti faktor stabilnosti u zemlji.

'Razgovarao sam s predsjednicom i naš razgovor bio je o stabilnosti hrvatske države', rekao je Reiner kratko u izjavi novinarima nakon otvaranja izložbe "Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti" u Hrvatskom državnom arhivu.

Podsjećamo, premijer je službenim automobilom oko 10 sati stigao u Banske dvore, a sastanak s predsjednicom održao se ranije.

Politička kriza u Hrvatskoj je na vrhuncu, a sada se s nestrpljenjem očekuje potez premijera - hoće li možda ipak sam podnijeti ostavku.

Naime, nakon što je on ostavke zatražio od oba potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka (HDZ) i Bože Petrova (Most), Središnji odbor i Predsjedništvo HDZ-a donijeli su odluku kako Orešković više ne uživa njihovo povjerenje te da će pokrenuti njegov opoziv u Saboru ukoliko sam ne odstupi. 

HDZ je odlučio da ide u preslagivanje saborske većine te se nadaju da će dobiti potporu za imenovanje novog mandatara.

Na otvorenju izložbe bio je i ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović, a na novinarsko pitanje hoće li HDZ u Saboru tražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću odgovorio je da će javnost o tome biti obaviještena kada se odluka donese.

'Sada smo u razdoblju intenzivnih konzultacija i rasprava što je najbolje za hrvatsku državu, za demokraciju, stabilnost i politički život. I kada se donesu te odluke, javnost će o tome biti izvještena', rekao je Hasanbegović.

Predsjednica odgodila posjet Litvi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odgodila je do daljnjega službeni posjet Litvi koji je bio predviđen za srijedu i četvrtak, doznaje se u ponedjeljak u Uredu Predsjednice.

Razlog odgađanja posjeta nije objavljen, ali može se pretpostaviti da je povezan s političkom krizom u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović se u Vilniusu trebala sastati s kolegicom Daliom Grybauskaite i prisustvovati sklapanju energetskog sporazuma između Hrvatske i Litve.

Bio je planiran i sastanak s predsjednikom litavskog parlamenta, obilazak muzeja žrtava genocida u Vilniusu, posjet LNG terminalu "Neovisnost" blizu luke Klaipede i sveučilištu u tom gradu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene