Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upozorenje Hrvatskoj stiže iz Bosne i Hercegovine - tamošnje službe krenule su sa zaprašivanjem tigrastih komaraca, koji mogu prenositi opasan zika virus ili groznicu Zapadnog Nila. Komarci se šire uz rijeku Savu, pa je na posebnom oprezu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Tigrasti komarci šire se Bosnom i Hercegovinom. Posebno su opasni, jer mogu prenositi niz zaraznih bolesti kao što je zika virus. Tamošnje vlasti krenule su sa zaprašivanjem.

Vezani članci Roj komaraca u Sarvašu VIDEO Nevjerojatna najezda komaraca u Sarvašu, snimka nastala dva dana nakon zaprašivanja: "Mi se ovdje moramo nositi s takvom situacijom" Miroslav Vlašić i Domagoj Mikić u zraku - 1 Osječku borbu s nesnosnim krvopijama pratili smo - iz zraka: Pilot otkrio kolika je uspješnost tretiranja, a novi gradonačelnik koliko će sve koštati

Na oprezu su i u Slavonskom Brodu. Na nekoliko mjesta u gradu postavljene su pozicijske klopke, no jajašca tigrastih komaraca još nisu uočena.

'Oni mogu potencijalno prenijeti uzročnike raznih bolesti kao što su denga, čikungunja, zika virus, bolest virusa zapadnoga Nila. Posebni su po tome što bodu po danu, cijeli dan su napasni', pojasnila je dr. Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda ja javno zdravstvo.

Razliku između uboda tigrastog i običnog komarca na prvu nećete ni osjetiti. Ako je riječ o tigrastom komarcu, prvi simptomi počinju se javljati tjedan dana nakon uboda, a oni su vrlo slični onima koje izaziva gripa - mučnina, glavobolje i povišena tjelesna temperatura.

Da bi se razmnožavali, tigrastim komarcima ne treba puno. Ustvari, idealna su im staništa s malo vode i malo sunca.

'Trebamo redovito prazniti posude, vaze, plitice, igračke u našem dvorištu, vaze na grobljima i slične predmete', savjetuje dr. Petrović.

Svoj dio posla odradit će i lokalna samouprava - uskoro i u Hrvatskoj, pogotovo u priobalnim područjima, kreće zaprašivanje komaraca

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju