Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšanje za mještane

VIDEO Počela borba s komarcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi na listi za zaprašivanje je Slavonski Brod. Osim što su dosadni, prijenosnici su brojnih zaraza. Njih prema riječima stručnjaka treba spriječiti pod svaku cijenu.

Slavonska naselja, poplava je pretvorila u velike bare. Idealno za širenje komaraca, od kojih strahuju mještani poplavljenih područja. Kako bi se spriječilo njihovo širenje, jednako kao i širenje mnogobrojnih zaraza, krenulo se sa zaprašivanjem komaraca.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Ometaju svakodnevne aktivnosti Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno" Problemi s komarcima i stršljenima - 8 KAKO IM STATI NA KRAJ Nema sreće za Osječane: Osim komaraca počeli su ih napadati i ovi opasni kukci, mnogi ne pamte ovakvu najezdu - "Oni bodu do iznemoglosti!"

Ostala u poplavi: Ženka staforda preplivala rijeku i pronašla vlasnike

Prvi na listi za zaprašivanje je Slavonski Brod. Osim što su dosadni, prijenosnici su brojnih zaraza. Njih prema riječima stručnjaka treba spriječiti pod svaku cijenu.

'Učinkovit tretman će svakako reducirati broj komaraca, međutim komaraca će biti i nakon ovog tretmana zbog toga će se i ponavljati tretmani', rekao je Ante Cvitković, iz Zavoda za javno zdravstvo Slavonski Brod.

Širenje komaraca, spriječit će avioni. Tamo gdje voda to dopusti, zaprašivat će se i sa zemlje.

'Plan za sutra je Nova Gradiška i okolne općine, naravno da je to bitno jer se na takav način smanjuje ili reducira broj odraslih komaraca', dodao je Cvitković.

Olakšanje je to za sve mještane, koji su svakodnevno u vodi. 'Njih se više bojimo nego ičeg drugog. Posebno ih ima po vodama po šumi', rekao je Drago Horvat iz Posavskih Podgajaca.

Slab odaziv birača na poplavljenim područjima

Golem broj komaraca, glavobolju zadaje i volonterima, koji su gotovo cijelo vrijeme u kontaktu s njima.

'Našpricamo se kremama i svime mogućim i zamotamo se u vreće za spavanje i to je to', opisao je svoju borbu s komarcima Marko Macan, jedan od volontera.

'Najveći problem je što ne treba grebat, što se više grebe jače peče. Ne smije se grebati', rekao je volonter iz Osijeka, Stanko Horvat.

Osim zaprašivanjem, u sprječavanju razmnožavanja komaraca pomaže i nekoliko savjeta.

'Svatko od nas može učiniti nešto na smanjenju broja komaraca, dakle posude koje imate i nalaze se u vašim dvorištima koje sadržavaju vodu, možete tu vodu izliti i na taj način smanjiti medij u kojem se komarci razmnožavaju', poručio je Ante Cvitković.

A najavljene visoke temperature svakako pogoduju njihovom razmnožavanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene