Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE REAKCIJA

Talijanski ribarski brod sat i pol ordinirao u hrvatskim teritorijalnim vodama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri dana nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, talijanska ribarica viđena je u hrvatskim vodama.

Talijanski ribari nastavljaju po starom, unatoč tome što je Sabor prije četiri dana proglasio Isključivi gospodarski pojas u Jadranu.

Talijanski ribarski brod Moby Dick iz ribarskog grada Termoli na drugoj strani Jadrana sat i pol je neometano ordinirao unutar hrvatskih teritorijalnih voda 10-ak nautičkih milja južno od otoka Sveti Andrija i Biševo. Istovremeno, u isključivom gospodarskom pojasu nalazi se nekoliko desetaka talijanskih ribarica, javlja Morski.hr.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila ZERP, na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u Saboru je prije nekoliko dana izjavio da se proglašenjem IGP-a na ovaj način ništa ne mijenja te je rekao da će talijanske koćarice i dalje "rovati po hrvatskom dijelu IGP-a". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene