Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcijski pregled

Talijanska ribarica pokušala pobjeći hrvatskoj policiji: Zatekli ih u nezakonitom ribarenju kod Mljeta

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Talijanska ribarica ''Oronzo C'' zatečena je u petak u nezakonitom ribarenju u hrvatskim vodama južno od Mljeta te je nakon jednosatnog progona uzapćena, a po dovršetku prekršajnog postupka protiv zapovjednika u petak popodne isplovila je prema međunarodnim vodama.

Ribarica je plovila brzinom od 2,2 čvora što je ukazivalo na nezakonito ribarenje u morskim vodama RH te je upućeno policijsko plovilo, koje je putem pomorskog kanala 16 zapovjedniku ribarice izdalo naredbu o zaustavljanju.

Zapovjednik ribarice oglušio se na zapovijed i nastavio plovidbu u smjeru međunarodnih voda pa je započet njezin progon, koji je završio u 17.35, navodi dubrovačko-neretvanska policija.

Ribarica je oko 21:15 sprovedena u luku Dubrovnik, gdje su policajci uz nazočnost ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila.

Utvrđeno je da se na ribarici kao članovi posade nalaze tri državljanina Italije, od kojih je jedan zapovjednik i još četiri državljana Indonezije.

Zbog osnovane sumnje u počinjeni prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, u petak je proveden prekršajni postupak protiv zapovjednika talijanske ribarice pred Općinskim sudom u Dubrovniku, nakon kojeg je ribarica u 13:35 isplovila prema međunarodnim vodama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bacili mrežu Uhvaćeni na djelu: Dvojica Talijana ribarila u našem moru, na brodu pronađeno više od 20 kg ribe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sprovedena u Dubrovnik Albanska ribarica uhvaćena u hrvatskim vodama, zapovjedniku naplaćena paprena kazna

Uzapćenje je postupak kojim ovlašteni javni brod, a najčešće je riječ o brodu obalne straže ili policijskom brodu, te u nekim slučajevima i ratnom brodu, jedne države zaustavlja, pregledava i, u slučaju opravdane sumnje da je učinio neku protupravnu radnju u teritorijalnom moru dotične države, privodi u neku od svojih luka brod druge države kako bi se pokrenuo odgovarajući sudski postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene